Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

В последния момент министър Кацаров реши педиатрията да се помещава в болница “Лозенец”

Най-подходящото място за изграждане на национална педиатрия е болница “Лозенец”, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Изграждането на новата детска болница ще отнеме в най-добрия случай пет години и затова сме обмислили вариант – най-правилно е да реорганизираме “правителствена” болница, така че по възможност децата, които сега се лекуват в педиатрията, да се преместят в болница “Лозенец”, където условията са несравнимо по-добри, допълни той. 

Преди служебния здравен министър да обяви наменерието си, рано тази сутрин медици от болница “Лозенец” излязоха на протест срещу решението на Стойчо Кацаров да превърне лечебното заведение във временна национална педиатрия. 

Пред bTV, лекарите от болница “Лозенец” бяха категорични, че не е проектирана по този начин и няма да изпълнява функциите на педиатрия. Според тях дори документално нещата са изключително неясни, защото при сливането на двете дружества ще трябва отново да се подписват договори с НЗОК. 

Министър Кацаров настоява, обаче че предложението, което прави, по никакъв начин не е в ущърб на нито едно от лечебните заведения.  “То е в интерес на децата и това ще даде смисъл на съществуването на болница “Лозенец”, допълни Кацаров. Ще предложа към бъдещата болница да има болнично настоятелство, каза още министър Кацаров. 

От служебното министерство на здравеопазването обясниха, че ”Лозенец” има терен над 160 декара, на който може да се строи. 

От гледна точка на градоустройството няма пречки на този терен да бъде изградена детска болница, каза още министър Кацаров. Ние имаме дружество, което е учредено с капитал от 100 млн. лв. и е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница, така че самата детска болница да стане инвеститор на новия проект, настоява Кацаров. 

Без да уточни точно как ще се реализира идеята му Кацаров беше категоричен, че Болницата ще остане университетска и многопрофилна, дори в нея щели да се лекуват и възрастни пациенти.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

Болница “Лозенец” е създадена през 1948 г.  подобно на лечебни заведения в бившите социалистически страни. Проектирана е за Правителствена поликлиника със задачата да осигурява здравно и профилактично обслужване на служителите във висшите държавни и правителствени институции.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам