Бюлетин

В САЩ отбелязаха двадесет и първата годишнина от терористичните атаки на 11 септември

С биене на камбани и минута тишина започна церемонията по отбелязването на двадесет и първата годишнина от терористичните атаки на кота нула в Ню Йорк, където двете кули на Световния търговски център бяха разрушени, след като в тях се блъснаха похитени самолети на 11 септември 2001 година предаде Асошиейтед прес.

Роднини на жертвите и официални представители също така се събраха на другите места, на които на 11 септември бяха разбити похитени самолети, а именно – Пентагона и поле в Пенсилвания.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и нейният съпруг Дъг Емхоф се присъединиха към церемонията пред Националния мемориал за 11 септември в Ню Йорк, но по традиция на церемонията на кота нула няма да се изказват политически фигури.

Камила Харис, снимка: AP

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 21-вата годишнина от атаките на официална церемония под непрекъснат дъжд в Пентагона, като част от която той положи венец. Днешната церемония се състоя малко повече от година след като Байдън сложи край на дългата и скъпоструваща война в Афганистан, която САЩ и съюзниците им започнаха в отговор на терористичните атаки, посочва АП. Байдън отбеляза, че дори след като САЩ са напуснали Афганистан, неговата администрация продължава да преследва отговорните за атаките от 11 септември. Миналия месец той обяви, че при тайна операция САЩ са убили Айман аз Зауахири, лидера на “Ал Кайда”, който е помогнал за планирането на атентатите.

“Никога няма да забравим, никога няма да се предадем”, заяви Байдън. “Нашата решимост да предотвратим нова атака срещу Съединените щати е безкрайна”, добави той.

Джо Байдън, снимка: AP

Към президента се присъединиха членове на семействата на загиналите, служители на службите за бързо реагиране, които са били в Пентагона в деня на нападението, както и ръководството на министерството на отбраната на САЩ. “Имаме към вас един невероятен, невероятен дълг”, каза Байдън.

Още от Built.bg:  Ню Йорк и Сингапур са най-скъпите градове за живот в света през 2022 г.

Президентът припомни и думите на утеха, които починалата миналия четвъртък кралица Елизабет Втора отправила към американския народ скоро след атентатите: “Скръбта е цената, която плащаме за любовта”. Байдън заяви, че тези думи остават толкова прочувствени, колкото и преди 21 години, но тежестта на загубата също остава голяма. “На този ден цената е толкова висока”, каза Байдън.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам