Бюлетин

В сила са новите правила за движение на електрическите тротинетки в София

Снимки: Столичният общински съвет

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев. Той припомни, че предложените от него мерки за регулиране на скоростта и паркирането на този вид превозни средства бяха приети от градския парламент през юли.

Ограничихме движението на тротинетките в парковете до 5 км/ч, както и нерегулираното паркиране на 2000 тротинетки под наем в парковете и пешеходните пространства в целия град, посочи Георгиев. В техния софтуер са въведени автоматични ограничения, така че движението с повече от 5 км/ч в забранените зони и паркирането на тротинетката по средата на парка да не бъдат възможни, обясни председателят. Той допълни, че правилата важат и за частните електрически тротинетки, но за тях контрол трябва да упражнява полицията.

Вече са обособени 70 специални места за паркиране на тротинетките в паркове и градски пространства в целия град. Ако тротинетката се намира в забранена за паркиране зона, се начислява допълнителна такса или доставчикът на услугата не позволява ползвателят да приключи пътуването в приложението, посочи още Георгиев.

По думите му това са прости решения, които правят София по-безопасна за хората. Така подреждаме града, коментира председателят на СОС.

Новите правила за движението на електрически тротинетки на територията на Столична община (СО) бяха предложени в края на май.  Предложените мерки бяха в три основни направления –  забрана за движение на тротинетките на територията на паркове, пешеходни зони и тротоари със скорост по-висока от 5 км/ч., забрани за паркиране в паркове, градини, пешеходни пространства и зелени площи, входове на метростанции, спирки на градския транспорт, входове на сгради и на рампи за хора с увреждания, както и глоби, свързани с нарушаване на правилата.

Още от Built.bg:  Асен Василев: Философията на проектобюджета за 2024 година е да не продаваме евтина работна ръка

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам