Бюлетин

В София ще бъде построен нов образователно-културен комплекс

Снимка: Организация на евреите в България „Шалом“

Нов образователно-културен комплекс ще бъде построен в София, съобщиха от Организацията на евреите в България „Шалом“ (ОЕБ). Първата копка ще бъде направена на 10 септември на ъгъла на ул. „Димитър Петков“ и ул. „Цар Симеон“. Комплексът ще събира под един покрив училище „Роналд Лаудер”, детска градина „Ган Балаган”, новият дом на еврейската общност в София, както и централата на ОЕБ „Шалом“.

В новата сграда ще се осигурява образованието на над 600 деца на възраст от една до 18 години. Предвидено е изграждането на модерен STEM център, който да позволи използването на високи и модерни технологии в процеса на образованието.

Комплексът ще включва една от най-големите библиотеки на територията на град София и зали за концерти и събития. През октомври, като част от проекта, учениците от бъдещия комплекс ще организират и кампания за залесяване и облагородяване на района.

Комплексът се изгражда в партньорство на „Шалом“ със Столичната община, община “Възраждане” и с подкрепата на някои от най-големите образователни фондация в Европа и САЩ.

Очаква се начало на строителството на комплекса да дадат кметът София Йорданка Фандъкова, посланикът на САЩ Кенет Мертен, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, председателят на ОЕБ „Шалом“ проф. Александър Оскар.

В началото на седмицата беше открит Културен център „Жул Паскин“ в реставрираната сградата на видинската синагога. Реализацията на проекта стана възможна, след като през 2017 г. организацията на евреите в България „Шалом“ прехвърли собствеността на сградата на Община Видин.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам