Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

В София тръгва нова трамвайна линия номер 15

Новата трамвайна линия 15 тръгва днес, 7 май, съобщиха от Центъра за градска мобилност във Фейсбук.

Тя е с маршрут (в посока метростанция „Витоша“): от обръщателното колело „Бъкстон“ по бул. „Цар Борис III“, бул. „Ген. Тотлебен“, площад „Руски паметник“, бул. „Македония“, ул. „Алабин“, ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Христо Смирненски“, площад „Журналист“, по маршрута на трамвайна линия № 10 през Борова гора, Семинарията, бул. „Джеймс Баучер“ и по бул. „Черни връх“ до метростанция „Витоша“ (крайна станция на трамвайна линия № 10). Мотрисите ще спират на всички съществуващи трамвайни спирки.

Намаляват се интервалите на движение и разписанията на трамваите 4,8,10,12 и 18, посочват от Центъра за градска мобилност.

„Трамвайният коридор на бул. „Цар Борис III” е доказано най-бързата и все по-използвана връзка с центъра. С новата линия 15 ще намалим интервалите, подобряваме комфорта на пътниците и осигуряваме нови директни връзки за гражданите”, обясни заместник-кметът Илиян Павлов, цитиран в съобщение от “Спаси София”. Разписанието на новата линия ще бъде синхронизирано с линии 4 и 5 и така се осигуряват равномерни интервали на движение под три минути по бул. „Цар Борис III” и ул. „Граф Игнатиев”.

Новини има и за жителите на Надежда, Връбница и Обеля – от днес мотрисите по трамвай 6 ще бъдат модерни, климатизирани и достъпни за трудноподвижните. „С това искаме да подобрим удобството и да привлечем още пътници в градския транспорт. Пускането на модерни трамваи беше невъзможно без десетките корекции на инфраструктурата, които направихме. Тази промяна беше дългоочаквана от живущите в тези райони, които досега нямаха модерни трамваи”, каза заместник-кметът по транспорт Павлов.

От днес линия 8 към Люлин се подсилва и интервалите през целия ден няма да надвишават 10 минути, като се осигуряват и допълнителни курсове до по-късно. Трамваите по линии 3 и 27 работят с удължен маршрут до гара София-Север, с което се възстановява връзката между влаковете и трамвайния транспорт в тази част на града.

Още от Built.bg:  Епъл" отново е най-скъпата компания в света

По думите на заместник-кмета по транспорт, това е едно от най-големите подобрения на наземния транспорт през последните години. Изработихме пакет мерки, с които съществено подобряваме градския транспорт. Фокусът неслучайно е към големите и северните квартали, които години наред бяха пренебрегвани. Продължаваме да работим, за да направим градския транспорт истинска алтернатива и да привлечем повече пътници, защото нашата дългосрочна цел е трафикът в града да намалее и въздухът да бъде по-чист, посочи Павлов, цитиран от “Спаси София”.

Снимка: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам