Бюлетин

В София започва форум, посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа

Тридневният форум “Зелена седмица 2023” (“Green Week 2023”), посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната свързаност, зеленото финансиране и иновациите, започва днес в София, съобщават организаторите от dir.bg и 3E News. Това е трето издание на конференцията по въпросите на зеления преход.

Сред акцентите на форума са трансформацията на икономиките, индустриите на бъдещето, иновациите и социалните очаквания на европейските граждани.

Дискусиите са тематично обособени в отделните дни на конференцията, като основният фокус ще бъде върху енергийната сигурност и свързаност в контекста на европейския енергиен пазар, бъдещето на базовите енергийни мощности, на водорода и новите климатични технологии, финансовите инвестиции във възобновяема енергия и оценката на риска, ESG политиките и регулациите  (Е – Околна среда, S – Устойчиви социални политики, и G – Отговорно управление), индустриалния преход към нисковъглеродни емисии, иновациите, изкуствения интелект и технологичната революция, транспорта и зелената мобилност, цените, храните и продоволствената сигурност, европейския Баухаус.

Снимка: https://greentransition.bg/

Във форума ще участват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски. Еврокомисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра ще поздрави конференцията чрез видеообръщение.

В първия ден на конференцията ще участват Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията; Юлиян Попов, министър на околната среда и водите; Румен Радев, министър на енергетиката; Цветелина Пенкова, член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент; Радан Кънев, член на групата на ЕНП в ЕП; Чарлина Вичева, генерален директор на Генерална дирекция “Морско дело и рибарство” към ЕК; Адриана Сукова, заместник генерален директор на Генерална дирекция “Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване” към ЕК; Арбен Пелумби, председател на парламентарната Комисия по производствена дейност, търговия и околна среда, Албания; Иван Иванов, председател на КЕВР; Франсиско Барос Кастро, член на кабинета на еврокомисаря за “Сближаване и реформи”;  Матю Болдуин, заместник генерален директор на Генерална дирекция “Енергетика” към ЕК; Хюсейн Хюсейнов, посланик на Азербайджан; Вадим Чебан, главен изпълнителен директор на МОЛДОВАГАЗ; Костас Теофилактос, генерален секретар на Института за енергийна политика в ЮИЕ.

Още от Built.bg:  „Булгартрансгаз“ и операторът на газопреносната система на Сърбия подписаха споразумение за междусистемно свързване
Снимка: https://greentransition.bg/

Във форума ще се включат над 130 панелисти от 10 държави.

Сред говорителите на форума са Иван Кръстев, изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna), както и преподавателят от Харвард и съавтор на бестселърите “The AI Republic” и “Understanding How the Future Unfolds” д-р Марк Еспосито.

В условията на енергийна криза темата за зеления преход към нисковъглеродна икономика продължава да бъде сред най-важните в Европа и в България. За страната ни, която е сред най-зависимите в ЕС от изкопаемите горива, това е решаващ момент и възможност за модернизация и иновации не само за енергийния сектор, но и за българската икономика като цяло, отбелязват организаторите. Вярваме, че зеленият преход създава възможности за просперитет и сигурност на България, за устойчива трансформация и модернизация на икономиките на страните от ЕС, както и за повишаване на конкурентоспособността и на доходите на гражданите, посочват още те.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам