Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

В три столични квартала гражданите ще могат да ползват обществен транспорт по заявка

В три столични квартала – „Манастирски ливади – изток“, “Манастирски ливади – запад” и “Павлово”, гражданите на София, с които работим от самото начало по проекта, ще могат да се възползват от услугите на нов вид обществен транспорт – транспорт по заявка. Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев пред журналисти, по време на обявяването на услугата.

Закупили сме пет електрически, нископодови буса, изцяло финансирани от Европейската комисия, каза Георгиев и допълни, че те ще влизат в кварталите, за да може да стигат най-близко до гражданите. Проектът “ИНОЕЪР” е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“. Знаете, че обичайно най-дългото разстояние, което изминават пеша пътуващите с градския транспорт е от дома до спирката на транспорта, посочи Георгиев. Автобусите ще спират на 41 локации, а дължината на един е шест метра, за да бъдат достатъчно маневрени и да навлизат в уличките на кварталите, обясни още той.

Снимка: БТА

По думите на председателя на СОС, целта е най-близо от дома ви, да може да заявите услугата и да стигнете с нея до съответната близка спирка на обществения транспорт. Постарали сме се, да обхванем всички възможни спирки на обществения транспорт в съответния квартал, каза още Георгиев. Той посочи, че гражданите са помогнали много, включително и с модифицирането на идеята.

Възможностите за използване на услугата са две – едната е чрез сваляне на мобилно приложение, в което да се заявите, а втората е на някоя от 41 спирки, които сме обозначили, да изчакате следващия автобус, обясни Георгиев. Автобусите по заявка ще работят от 06:07 ч. сутринта до 22:40 ч. вечерта. Максималното време за чакане на транспорт на повикване ще бъде от 16 до 18 минути, посочи председателят на СОС. Разбира се, ще има случаи, когато кола може да е блокирала някоя квартална уличка и това да забави автобуса, но се надяваме, повече хора да използват услугата, допълни той.

Още от Built.bg:  Най-големият завод за улавяне на въглероден диоксид от въздуха отвори в Исландия

Директорът на Дирекция “Транспорт” към Столична община Иван Николов посочи, че автобусът ще минава по всички точки, които са на картата, а те са избрани така, че да бъдат удобни. Приложението ще ви даде най-близката точка, от която може да ви вземе, обясни той и допълни, че това, което разработват, е между тези точки, когато се поиска заявка, автобусът да може да излиза от редовния си маршрут и след това да се връща, но това да става между две точки. 22-ма души е максималният капацитет на един бус.

Снимка: БТА

Бусовете са оборудвани с рампа, така че да бъде достъпен и за трудноподвижни хора, каза още Николов. Автобусите могат да се използват с всички превозни документи. Единственият превозен документ, с който не може да се използва, е картата за една линия. Пробегът на един автобус е около 200 км. с едно зареждане, обясни директорът и допълни, че това зависи много и от времето.

На обявяването на новата транспорта услуга присъства и Веселин Кръстев, представител на гражданите на кварталите. Той каза, че проектът е пример как Общината и гражданите могат да си подадат ръка и да работят общо по една цел. Много се радваме, че този проект се случи именно първо тук – в „Манастирски ливади” – изток и запад, каза Кръстев и допълни, че тези райони са гъстонаселени, без добра инфраструктура, което е предизвикателство за хората, които пътуват често. Този проект се забави заради нас – гражданите, защото ние държахме на някои изменения, за да може да се обхванат по-голям брои хора, каза той и допълни, че са изключително доволни от крайния резултат.

Още от Built.bg:  Продължава да отслабва активността на строителния сектор в еврозоната

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам