Бюлетин

Ваня Григорова пред Built.bg: За новия осигурителен праг и за прага на предизборните обещания

Снимка: Facebook, личен профил/Автор: Николай Драганов 

След откритите и закрити дискусии за бъдещо коалиционно споразумение, един от най – горещите въпроси е дали бъдещият кабинет ще обвърже максималния осигурителен доход със средната работна заплата. Вчера ИТ браншът разпространи декларация, от която става ясно, че ако това намерение стане факт, работещите в сектора ще напуснат България. Днес Асен Василев им отговори с таблица от Facebook профила си. От данните на лидера на “Продължаваме Промяната” става ясно, че няма намерение да отстъпи. ”

“Приетото предложение за прага за 2022г е да се въведе нов праг на 2.3х средната брутна заплата от предходната година (най-ниската историческа стойност за нов праг) и прагът да остане на стойност 2.3х през следващите 4 години. Както казахме, няме да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения”, пише в профила си вероятният бъдещ финансов министър.

Какво се крие между редовете на тази мярка, Вяра Деянова разговаря с Ваня Григорова.

Ваня Григорова е икономист, съветник на президента на КТ “Подкрепа”. Тя е една от най-активните обществени  защитници на правата на работниците. Представител на синдиката в срещите с  Европейската комисия, в които защитава каузата за ускорено увеличаване на минималната работна заплата и създаване на условия за увеличаване на останалите доходи.

Госпожо Григорова, в социалните мрежи хората питат: “Кой е по-добър стопанин на моите пари – аз или държавата? Налага ли се работодателита да актуализират заплати?”  

Това не е много сигурно, ние отчитаме всички увеличени разходи, които трябва да покрива бизнесa. Като най – значимия, разбира се, е увеличаването на цената на енергията. От друга страна обаче тези бизнеси, така са по – състоятелни, нека да кажем, те изнасят навън. Те от години печелят в разликата в стандарта – в България и там, където продават. Ползват най – евтиния труд, най – ниските данъци, и най – ниските осигуровки и през всичките тези години са формирали едни нелоши, меко казано, печалби. Сега те продължават да правят, стига да продължават да работят, разбира се, продължават да формират печалби, просто маржът им се намалява, ако увеличат заплатите. Ако бъде увеличен максималния осигурителен доход, разбира се. Но в крайна сметка, ако искаме да бъдем част от еврозоната, от Европейския съюз, няма как да не вървим към сближаване. Всъщност, те в момента и то от години наред, ползват благините на това да имат правото и възможността, да работят с европейските държави, но не поемат задълженията и отговорностите на европейските работодатели. 

Оправдан ли е гневът на ИТ сектора? 

Засегнати ще бъдат тези,  които така или иначе в момента плащат на светло високи заплати. Другите, които ще бъдат засегнати, са собствениците на бизнес, които си плащат еднократно годишни бонуси, именно, за да избегнат  осигурителните вноски. Поради наличието на максимален осигурителен доход, в много държави – членки на ЕС, въобще няма таван, т.е. плащат се осигуровки на пълния доход, при наличието на таван на осигуровките, когато той се изплати еднократно в края на годината. Разбира се част от ИТ сектора също ще бъде засегнат, защото за съжаление към този сектор в момента се броят, незнайно защо и колцентровете, където има хора, които получават и по 1200 лв. Те няма да бъдат засегнати, защото очевидно от тях се спестява доста и в момента. 

И тук стигаме до въпроса, който често засягате,  за нуждата да се увеличи максималния осигурителен доход или да отпадне?

В крайна сметка това е солидарна система, която трябва да изплаща и обезщетения за безработица, и майчинство. Сега, когато се увеличава майчинството, от осигуровките трябва да дойдат тези пари. В закона е записано и това от години е така, че максималната пенсия трябва да бъде 40 процента от максималния осигурителен доход. Последните два пъти максималната пенсия беше увеличена, без да се увеличи максималния осигурителен доход, тоест ние в момента сме в нарушение на закона. За да се изпълни закона, да спрем да сме в нарушение на собствения си закон, максималния осигурителен доход трябва да се увеличи значително повече от това, което заявяват дори евентуалните следващи управляващи. Не с 300 лева, и не с 500, трябва да се увеличи минимум с 1000 лева. 

Кои са подводните камъни в тази мярка? 

Винаги сериозното недоволство е идвало от ИТ сектора. Това е секторът, който винаги реагира много агресивно на каквото и да е нарастване на осигуровките. Голяма част от сектора е аутсорснат към България, защото тук имаме най – ниските заплати, най – ниските данъци. Аз виждам само позитиви от такава стъпка, но напълно разбирам защо тези въпроси се задават на Асен Василев, тъй като самият той стана известен преди да стане толкова популярен с един отново негов статус, в който обясняваше как държавата ни взима много. И не ни дава нищо. Е сега вече е от другата страна и трябва сам той да търси начини да изплаща пенсии, обезщетения. И сега вече вижда, че няма как това да се случи без солидарната система и без по някакъв начин да се акумулират средства с държавния бюджет, защото бюджетът всъщност трябва да ги разплаща. 

262472255_10114123088853521_349502535341374602_n.jpg

Таблица: Асен Василев, Facebook

И точно това не предизвиква ли неврозата от страна на светлия бизнес, на ИТ сектора? Размимаването между очаквания и реалност. Като че ли подрдръжниците на “Продължаваме Промяната” първи са недоволни от първите им предложения. 

Точно така. Това е проблема на този тип политици. Защото докато стоят отстрани, те спекулират с тези настроения. Данъците са лоши, данъците са вредни – за да бъдат избрани. А след това, притиснати от реалността, притиснати от обстоятелствата, те няма какво друго да направят, освен да търсят начини да съберат повече средства. И това поведение, надявам се, следващите няколко години на кандидат – политиците, да спре. Да спрем да внушаваме на хората, че отнякъде падат пари. Не, те трябва да бъдат взети от едни, за да бъдат дадени на други. Няма как да има общество без държавен бюджет и няма как да има държавен бюджет, ако не се иззема от тези, които имат, за да отидат при тези, които нямат. На масово ниво, не да ги направим богати. 

Какаво усещане оставя след изборите подобно разминаване? 

Усещане за лъжа. Но вижте, тези, които получават големи заплати, пак ще взимат повече, защото ако един човек получава 4000 лева, да речем, той ще плати допълнително едни 50 лева. Така или иначе той получава много повече от този, който работи за минимална работна заплата или за 800 лв. Но в крайна сметка този, който получава малко, той има нужда от някакъв базов мнинимум, за да продължи да съществува. Ако нямаше нужда от работата на нископлатените хора, те нямаше да бъдат наети на работа. Ние имаме нужда от тях, но обществото, пазарът ни не оценява пълноценно техните усилия, поради което се налага по този начин да се делим. 

В социалните мрежи “живее” и един такъв въпрос в последните дни – “Защо стъпка номер едно е да се заемат с бизнеса на светло, а не с този на тъмно?”

Лошото, е че те повдигнаха въпроса  и това е много ценно за доходите “на тъмно”, защото в последните няколко години, отминали избори, никой не говореше за тази тема. Не я поставяше като централна. Те я поставиха като централна, но по един много порочен начин. Асен Василев в последните два дни на преговорите говори за това, че трябва да се криминализира плащането “в плик”. Но всъщност то е криминализирано от шест години. Тогава какво предлага Асен Василев, всъщност? Нищо. Това е проблема. Някак имам чувството, че на тези управленски места дойдоха едни хора, които едва сега ще се запознават с реалната ситуация и вече адаптират предложенията и говоренето си, спрямо реалността. Преди това те очевидно не заеха къде отиват и с какво се захващат. 

Това честно ли е? 

Не. Не е аз затова през всичките тези месеци, в които стана ясно, че те ще се кандидатират винаги съм посочвала ето това разминаване в тяхното говорене и реалностите. Освен това имат различно поведение и различно говорене в различни ситуации, по една и съща тема. И винаги досега мнозинството от хората, които коментират това, което аз казвам, казват:” Ама Вие сте с ГЕРБ”. Не, бе, вижте каква е реалността. Мога да дам още един пример. Те бяха –  министър на икономиката и министър на финансите, тези, които преглеждат и одобряват всички проекти, които влизат в “Плана за възстановяване, развитие и устойчивост”. Там беше заложено изграждане на парогазова централа в комплекса “Мими Марица – изток”. Една седмица преди да си тръгнат от служебното правителство, за да влязат в кандидат – управленската надпревара, те отидоха в Раднево и се подписаха на нашата подписка, на синдикатите. Заявиха пред колегите ни там, че те са категорично против включването на парогазовата централа. И включването на парогазовата централа било направавено от заместник – министъра на енергетиката, през тяхната глава. Това беше тежка лъжа. Не може министъра на финансите да не знае, че има такъв проект. Това за мен беше ясен сигнал, незаобиколима аларма, че тези хора нямат проблем в това да излъжат безцеремонно българските граждани. 

И сега какво да очакват работодателите, работещите? 

По отношение на работодателите и на останалите български граждани, първо трябва наистина да обърнат внимание на това каква е осигурителната и данъчната система в България. Да знаят, да речем, че осигуровките, които се плащат, не са данъци. И когато настояват за увеличаване на пенсията на баба си, да знаят, че те са тези, които трябва да я плащат през осигуровките. Тази базова финансова грамотност, за която често се говори, но се говори през призмата на това, как да станем инвеститори на капиталовите пазари, първо трябва да бъде запълнена със знания за базата, върху която функционира обществото. Данъчната и осигурителната система. Оттам насетне, те веднага биха разпознали нереалистични обешания като тези, които бяха давани от надявам се, все пак, следващите управляващи. Защото лъгали или не, ние трябва да имаме правителство. Това правителство трябва да се закрепи, тъй като ние имаме ужасна нужда от това някой да поеме отговорност. Пред нас има ключови предизвикателства и без правителство, няма как да се справим с тях. 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам