Бюлетин

Вашингтон одобри продажбата на осем изтребителя F-16 на България

Американското правителство обяви днес, че е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 на България, “за да подсили сигурността” на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде Франс прес.

В комюнике Държавният департамент на САЩ заяви, че е уведомил американския Конгрес за намерението си да продаде тези изтребители и свързани с тях муниции и оборудване на България за сумата от 1,67 милиарда долара.

Агенция Ройтерс, която цитира американското министерство на отбраната, уточнява, че Държавният департамент е одобрил потенциалната продажба на самолети F-16 C/D Block 70 и свързано с тях оборудване за общо 1,673 млрд. долара, като това включва четири самолета F-16 C Block 70, четири самолета F-16 D Block 70, 11 двигателя и друго прилежащо оборудване.

Снимка: wikipedia.org

Пентагонът съобщи, че основният доставчик ще е компания “Локхийд Мартин” (Lockheed Martin).

Според американската дипломация продажбата на F-16 “ще подобри способността на България да посреща настоящи и бъдещи заплахи, давайки възможност на българските военновъздушни сили да изпращат съвременни изтребители в района на Черно море“, с което граничи и Украйна.

Укрепването на “източния фланг” на НАТО е част от стратегията на Вашингтон за реагиране на руската инвазия в Украйна. Тази продажба може да възобнови спекулациите за предоставяне на Украйна на бойни самолети съветско производство, с каквито България разполага, отбелязва АФП.

Пентагонът обаче изглежда отхвърли такъв вариант. В отговор на въпрос в този смисъл говорителят на американското отбранително министерство Джон Кърби прикани да не се правят подобни “заключения”. “Това би било погрешна интерпретация”, каза той.

Киев иска от западните си партньори изтребители МиГ-29, които военните му знаят как да пилотират и с каквито разполагат неколцина източноевропейски страни. Възможно прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ се противопоставиха, опасявайки се, че Русия може да възприеме това като твърде сериозна пряка намеса на НАТО в конфликта.

Още от Built.bg:  УФР повиши водещите си лихви с 0,25 процентни пункта

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам