Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Вече могат да се подават документи по програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) официално публикува утвърдени Насоки за кандидатстване по процедура “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I”, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от ведомството. Процедурата вече е отворена и всички желаещи собственици на многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, могат да започнат подготовката на документи и подаването им чрез общинските и районните администрации.

Общият размер на средствата за тази процедура е в размер на 1 129 881 600 лева с ДДС. Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 година. Одобрените сгради ще получат до 100 процента безвъзмездна финансова помощ. Основната цел на програмата е подобряване енергийните характеристики на жилищните сгради, достигане на клас на енергопотребление “В” на многофамилните жилищни сгради, намаление на енергийното потребление на страната,  редуциране на емисиите на парникови газове; постигане на 30 на сто спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

Снимка: БТА

Към настоящия момент едва 7 на сто от площта на обитаваните жилищни сгради (построените след 2010 г. и обновените) е в съответствие със съвременните изисквания за енергийна ефективност. Според извършения преглед на необновените жилищни сгради по енергийни характеристики и потребление на енергия, 90 на сто от необновените сгради се характеризират с най-лоши енергийни характеристики – с класове на енергопотребление E, F и G.

Още от Built.bg:  Строителният сектор във Великобритания се съживява

Насоките за кандидатстване са публикувани на интернет страница на МРРБ. Крайният срок за кандидатстване по настоящата процедура е 31 май 2023 година.

След приключването на този първи етап ще стартира прием на проекти по втори етап от реализирането на подмярка “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд”. Във втория етап безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80 процента от допустимите разходи. Тя ще стартира след края на тази процедура и кандидатстването по нея ще приключи на 31 декември 2023 г.

В началото на ноември  Драгомир Цанев от “ЕнЕфект” предупреди по време на форум, че обществените средства за обновяване на жилищата няма да стигнат за всички. През последните десет години – с хоризонт до 2026 г., в България общо инвестираните средства в обновяване на жилищата възлизат на 3,5 млрд. лева. Ако добавим и средства за обновяване на публичните сгради, сумата надхвърля 4 млрд. лева, каза тогава Драгомир Цанев. Досега са санирани общо 2809 сгради, като по новата програма по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат обновени други 1000. Жизненият цикъл на обновените сгради е около 30 години. В България, по данни от Националната стратегия за обновяване на националния сграден фонд, 66 000 жилищни сгради имат нужда от саниране. И така сметките показват, че на България ще са й нужни 200 години да реновира всички сгради, изчисли експертът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам