Бюлетин

Велика събота е последният ден от Страстната седмица. Oчакваме Възкресение Христово

Православната църква почита днес Велика събота, която е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресение Христово – Великден.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада.

Когато Господ Иисус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана също с оплакването и с погребението на Иисус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

На днешната Велика събота се очаква българският патриарх Неофит и Софийски митрополит да оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово, което започва в 23:30 часа в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. На богослужението в 23:40 часа ще присъства президентът Румен Радев.

От Българската православна църква – Българска патриаршия  съобщиха през миналата седмица, че “във връзка с неблагоприятни обстоятелства Светият синод на БПЦ-БП единодушно реши през тази година да не се осъществява пътуване на Велика събота за пренасяне на Благодатния огън от Светия град Йерусалим”. Благодатният огън, съхраняван от миналата година, можеше да бъде получен днес от духовници в Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил” в София, за да го занесат те в храмовете на своите епархии на вечерните празнични богослужения за Възкресение Христово.

Вечерта на Велика събота – към 23:30 – 23:40 часа, Благодатният огън ще бъде пренесен от Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил” в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Главният секретар на Светия синод на БПЦ-БП Мелнишкият епископ Герасим и свещеници с литийно шествие ще пренесат фенера с Благодатния огън от синодалния параклис до патриаршеската катедрала.

Благодатният огън се съхранява в митрополитския катедрален храм “Св. великомъченица Неделя” в София и беше донесен от Божи гроб в Йерусалим от българската църковно-държавна делегация през миналата година на Велика събота.

Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави с “Христос воскресе” вярващите на площада пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

Тогава ще прозвучат Евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: “Христос воскресе – Воистину воскресе!”, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата “Св. Александър Невски”. След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално обръщение към българския народ.

След връщането в храма ще започне празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с “Христос воскресе!”, а отговорът е “Воистину воскресе!” или “Наистина възкръсна!”.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам