Бюлетин

Велико Желев пред bTV: Надявах се политиците да не посегнат на бизнеса

Снимка: btvnovinite.bg

Часове след като беше освободен, строителният предприемач Велико Желев даде ексклузивно интервю за bTV. Той е с обвинение за изнудване, а служебната власт призова за проверка дали компанията му е получавала авансово милиони за строителството на пътища.

За милионите, взети авансово от държавата по големи проекти, строителният предприемач Велико Желев казва, че не са нарушение на закона.

Собственикът на „Хидрострой“ смята, че задържането му е свързано с предизборната кампания и призна, че няма как едрият бизнес да не е близък със силните на деня. Той обясни, че няма как да знае какво върши всеки един от изпълнителите на конкретен проект и показа проба от Северната скоростна тангента в София, според която вложеният асфалт отговаря на изискванията. Няколко дни преди ареста му регионалният министър Иван Шишков показа друга, според която в асфалта са вложени 30 процента по-малко материал.

Иван Шишков при една от проверките/Снимка: БТА

Мисля, че господин Шишков е коректен човек, но е подведен жестоко от някого. Аз не зная кой го подвежда. Може би има лоши съветници. Аз зная, че си невинен до доказване на противното. Няма как един министър да отиде да вземе една ядка и да каже – ето те са крадци. Как обиждаш те компаниите и казваш че крадат? За да се направи този извод, трябва да се мине през лаборатория.

Има си правила и ред, по който се правят изследванията. Аз не казвам че ние сме безгрешни и че нямаме грешки, може да има компрометирани участъци и затова си носим гаранциите. Ако има компрометиран участък – добре отиваме. Ние сме компания, която е 60 години на пазара“, каза пред bTV предприемачът.

Още от Built.bg:  Авангарден завод в Швеция обработва почти 100 процента от отпадъчната пластмаса

„Ядката е такава, каквато е. Сантиметрите са такива, каквито са. Не виждам как мога да бъде подведен за нещо, което има конкретно измерение“, коментира Иван Шишков.

Той добави, че се водят преговори за скенер, който да обследва пътищата.

„Много пъти са ме питали дали съм близък с този или онзи. Кажете ми – по времето на Иван Костов фирмата работеше ли? По времето на НДСВ, по времето на тройната коалиция – фирмата продължава да работи. В България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано избягаш, толкова по-добре. Аз затова отворих офиси в Дубай, в Саудитска Арабия, в Македония и Румъния“, подчерта той.

Бизнесменът Велико Желев излезе от ареста срещу парична гаранция от 20 хил. лева. От прокуратурата посочиха, че няма данни за опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление. Държавното обвинение е наложило на Желев забрана да напуска страната.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам