Бюлетин

Великобритания на кръстопът между кончината на кралицата и икономическата криза

Великобритания, която от месеци е в капана на една от най-тежките икономически и финансови кризи в историята си, трябваше да преживее и кончината на обичаната си кралица Елизабет Втора, което допълнително нагнети напрежение и несигурност, подхранвани от напрежение и несигурност.

Смъртта на кралицата се стовари върху Обединеното кралство, когото то още не се беше отърсило от Обединеното кралство, довело до оставката на премиера Борис Джонсън и избирането на Лиз Тръс за негов наследник на “Даунинг стрийт” 10. Елизабет Втора предаде богу дух само два дни, след като връчи мандата на Тръс за съставянето на новото британско правителство.

Снимка: AP

Няма съмнение, че възкачването на английския трон на Чарлз Трети поставя началото на нова ера за страната, чието начало обаче е белязано от икономическа несигурност и отслабване на доверието на британците, отбелязва италианското издание “Мъни”.

Кончината на кралицата забави политическия преход в страната, тъй като по време на дългите траурни церемонии, предшестващи погребението й на 19 септември, не се предвиждат каквито и да било политически изяви. И “Банк ъв Ингланд” (Bank of England) се вписа подобаващо в този траурен тон, като отложи със седмица заседанието за паричната си политика и то ще се състои на 22 септември.

Прекъсването на нормалната политическа дейност дойде броени дни, след като Обединеното кралство избра за нов премиер Лиз Тръс, а назначението й се оказа последният държавнически акт на Елизабет Втора.

Тръс поема поста в изключително сложен момент за Великобритания, наследявайки управлението на една страна, изправена пред най-лошите икономически перспективи за десетилетия насам, задълбочаваща се икономическа криза и по-дълбоко социално неравенство.

Без кралицата и в разгара на икономическа криза – накъде отива Обединеното кралство?

Очертаващите се пред Великобритания сценарии са от мрачни по-мрачни, отбелязва италианското издание. Сякаш не бяха достатъчни икономическата и енергийна криза, все още оказващите влияние последствия от Брекзит, смяната на върха на правителството, но към тях се добави и смъртта на кралицата, за да подкопае и последния останал елемент на сигурност.

Още от Built.bg:  Когато принц Чарлз посети България

Според юлските прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) растежът на икономиката през 2023 г. година ще е с най-бавен темп сред страните от Г-7. Страховете от рецесия в Обединеното кралство са повече от реалистични, след като инфлацията през юли достигна двуцифрено число – 10,1 на сто, а “Голдман сакс” (Goldman Sachs) прогнозира потенциално увеличение дори до 20 на сто.

Снимка: AP

Макар и публикуваните в сряда статистически данни да сочат, че инфлацията във Великобритания леко е забавила темп през август до 9,9 на сто на годишна основа, тя остава на 40-годишен максимум в разгара на кризата с разходите за живот в страната. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ускоряване на показателя до 10,2 на сто. Забавянето на инфлацията се дължи основно на спада на цените на автомобилните горива, уточнява Националната статистическа служба (ONS) в месечния си доклад. Поскъпването на храните обаче, което допринесе най-много за покачването на цените през юли, е продължило.

Според анализа на Дерек Томпсън, американски журналист и икономически експерт “през 2007 г. Обединеното кралство е било по-богато от САЩ с брутен вътрешен продукт (БВП) около 50 000 долара на човек от населението. Сега 15 години по-късно, според тази статистика, Великобритания не само е в стагнация, но е по-бедна с една пета спрямо равнището опреди 15 години. БВП на човек от населението е по-близо до 40 000 долара. Почти сигурно нещата ще се влошат допълнително, преди да тръгнат към подобрение“, твърди той.

Няколко часа преди смъртта на кралицата, Лиз Тръс изложи плановете си за борба с кризата с цената на живота в страната. Тя представи обширен пакет със стимули, целящи да подпомогнат британците, чиито сметки за енергия рязко скочиха след началото на войната в Украйна.

Още от Built.bg:  Ерозията на бреговете застрашава културното наследство на Великобритания
Лиз Тръс, снимка: AP

Финансовото министерство твърди, че пакетът, който ще струва над 100 милиарда лири, ще намали инфлацията с 4-5 процентни пункта. Икономисти предупредиха обаче, че този ход може да усложни и без това вече крайно трудната задача на централната банка да удържа рекордните цени, стимулирайки разходите за стоки и заплати.

“Банк ъв Ингланд” прибегна миналия месец към най-голямото повишение на лихвените проценти от 27 години, увеличавайки основната лихва до 1,75 на сто в опит да намали инфлацията. Инвеститорите очакват допълнително увеличение от до 50 базисни пункта на следващото заседание на финансовата институция. Според някои експерти обаче централната банка ще бъде принудена да повиши много повече и по-бързо лихвите.

Не бива да се забравя и фактът, че Брекзит продължава да оказва влияние върху държавния бюджет заради логистични проблеми и липсата на работна ръка поради законодателни промени в изискванията за влизане на чужденци в страната. На кантара са и отношенията с ЕС заради деликатния въпрос за границата между Северна Ирландия и Ирландия. Именно Лиз Тръс бе тази, която нееднократно заплашваше да блокира споразумението за свободна търговия с ЕС.

Слабата британска лира

Според Кит Джукс, главен стратег за чуждестранната валута в “Сосиете женерал” (Société Générale), на крал Чарлз Трети му е отредено да стане свидетел на срива в стойността на британската валута.

Лирата вече пое по низходяща траектория през последните месеци, достигайки 37-годишен минимум от 1,469 долара на 7 септември.

“Има голяма вероятност крал Чарлз Трети да се превърне в първия британски монарх, който плаща повече от 1 британска лира за долар или евро, или и двете. Никой от тези два сценария няма да се случи тази година, но тенденцията към спад на лирата няма да приключи, докато не е налице дълбочинна промяна и на икономическата политика, и на икономиката като цяло”, твърди експертът.

Още от Built.bg:  Как ще се променят националните символи на Великобритания при крал Чарлз

Икономическата криза притиска крал Чарлз Трети

При този сценарий се засилва натискът не само върху Лиз Тръс, но и върху Чарлз Трети, двамата нови британски лидери, чиято роля ще бъде да сплотят обществото в периода на криза.

Чарлз Трети, снимка: AP

Монархията неминуемо ще се сблъска и с подновяването на критиките, че е остаряла и е в тежест на държавните финанси на страна, преживяваща криза с цената на живота.

“Крал Чарлз Трети вече има планове – ще ги видим през идните месеци и със сигурност през годините – за ограничаване на разходите на кралското семейство”, каза пред Си Ен Би Си Андрю Робъртс, историк и професор в “Кингс колидж” (King’s College) в Лондон.

“Сблъскваме се с масова криза на стойността на живота в Обединеното кралство и това, което хората искат да видят е, че кралското семейство си дава сметка за това и действа по подобаващ начин”, заяви той, добавяйки, че в бъдеще на важни събития може да присъстват по-малко кралски особи.

Източник: БТА

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам