Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Великобритания откри фонд за ядрено гориво с цел да намали зависимостта си от Русия

Великобритания заяви днес, че нейният фонд в размер 75 млн. паунда, чиято цел е да подпомогне увеличаването на местното производство на ядрено гориво за електроцентрали и да намали зависимостта от руските доставки на уран, вече е отворен за заявления, съобщи Ройтерс.

Фондът, обявен през юли, ще предоставя безвъзмездни средства на предприятия, които се занимават с преработката на уран – ключов етап от процеса на създаване на ядрено гориво.

Понастоящем Русия притежава около 20 % от световния капацитет за преработка на уран, посочва Ройтерс.

Снимка: AP

“Рекордно високите световни цени на природния газ, причинени от незаконната инвазия Путин в Украйна, подчертаха необходимостта от повече възобновяема енергия, но също така и ядрена енергия, произведена в Обединеното кралство – изграждане на повече централи и разработване на гориво тук”, заяви министърът на енергетиката и климата Греъм Стюарт.

До 13 млн. паунда от фонда вече са определени за площадката за производство на ядрено гориво в Спрингфийлдс в Северозападна Англия, съобщи правителството.

Енергийните доставки се превърнаха в ключов въпрос, след като нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко повишаване на разходите. Планираните допълнения към ядрения капацитет за производство на електроенергия ще намали зависимостта на Великобритания от природния газ, който през 2021 г. е осигурявал около 45 % от производството на електроенергия.

През ноември Великобритания заяви, че ще стане 50% акционер в ядрения проект Sizewell C, като предостави 700 млн. паунда за финансиране на централата, която е планирана за югоизточната част на Англия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам