Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Великобритания променя законодателството си, за да налага санкции на Русия

Building River Bridge London Flood  - MallorcaGraphics / Pixabay

Великобритания планира да измени законодателството си така, че да може да налага по-бързо икономически санкции на олигарси и компании, свързани с руския президент Владимир Путин, след руското нахлуване в Украйна, съобщиха британските власти, цитирани от Ройтерс.

“Промените, по които работим, ще ни позволят да бъдем по-бързи и по-твърди в действията си срещу обкръжението на Путин, включително срещу олигарсите, засилвайки още повече натиска пред лицето на незаконната и непредизвикана руска агресия”, заяви британският външен министър Елизабет Тръс.

Британското правителство беше подложено на критики, че му отнема твърде много време да санкционира хората с връзки с Путин, отбелязва Ройтерс.

След като Русия предприе нахлуването на 24 февруари, Лондон наложи санкции на 11 богати руснаци, на самия Путин и на външния му министър Сергей Лавров, както и на четирима беларуски военни.

Първата серия промени в Законопроекта за икономическите престъпления (Прозрачност и прилагане) ще дадат на британските власти нови правомощия да санкционират по-бързо хора, които преди това са били санкционирани от Европейския съюз, САЩ и Канада.

Поправките ще премахнат така наречената проверка за “уместност” на санкционирането на даденото лице или лица, което ще позволи на правителството да действа в по-ускорен порядък и ще улесни още повече санкционирането на групи от лица, заяви британското външно министерство.

Законопроектът се очаква да премине по бърза процедура през всичките етапи на приемането си в долната камара на парламента (Камарата на общините) още в понеделник, след което правителството ще се опита да го прокара по ускорен път и в горната камара (Камарата на лордовете), за да може да придобие законова сила възможно най-скоро, посочи британският кабинет.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам