Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Великобритания с рекордна сделка за финансиране на турска железница

Великобритания съобщи, че е договорила най-голямата си сделка за финансиране на гражданска инфраструктура в чужбина – за високоскоростна железопътна линия между турската столица Анкара и пристанището Измир в западната част на страната, предаде Ройтерс.

Сделката, възлизаща на 2,1 милиарда евро, ще помогне на Турция да декарбонизира транспортния си сектор и да изпълни ангажиментите си за намаляване на емисиите на парникови газове, съобщи британското министерство на международната търговия.

Миналата година Великобритания беше домакин на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26).

“Турция е жизненоважен търговски партньор за Великобритания” каза министърът на международната търговия Ан-Мари Тревелян.

“Подходящо за случая е най-голямата сделка за гражданска инфраструктура на британската агенция по експортно финансиране (UK Export Finance) да е насочена към устойчивостта”, допълни тя.

Агенцията за експортно финансиране на Обединеното кралство ще гарантира заем от 2,1 милиарда евро (2,3 милиарда долара) за финансиране на 503 километра високоскоростна електрическа железница, съобщи министерството в Лондон.

Очаква се да бъдат възложени няколко договора на стойност стотици милиони лири за железопътните линии, системи за сигнализация и електрификация.

Швейцарската банка “Креди Сюис” (Credit Suisse) и британската “Стандарт чартърд банк” (Standard Chartered Bank) са водещи партньори във финансирането на проекта.

Турският финансов министър Нуреддин Небати каза, че сделката ще има структура на “зелен заем” – основаващ се на критерии за енергийна ефективност.

“Много се радваме за сътрудничеството и силните дългогодишни отношения с правителството на Великобритания и се надяваме да засилим още повече сътрудничеството си”, заяви Небати.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам