Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Великобритания свива плана си за високоскоростни железници

Великобритания се отказа от плановете си да свърже Лондон и северния град Лийдс като част от нова високоскоростна железопътна мрежа, предизвиквайки обвинения, че премиерът Борис Джонсън отстъпва от обещанието си да реши въпроса с регионалните различия в жизнения стандарт, предаде Ройтерс.

Проектът за 96 милиарда лири (129,51 милиарда долара), известен като High-Speed 2 или HS2, се популяризира от 2009 г. като ключов начин за свързване на проспериращия югоизток с градовете в средната и северната част на Англия.

И макар Джонсън да се ангажира през февруари миналата година да завърши Y-образната железопътна линия, министърът на транспорта Грант Шапс обяви днес нов план, който премахва единия ръкав на линията и вместо това предвижда обновяване на части от съществуващата мрежа.

Министърът заяви пред парламента, че новата конфигурация ще бъде изпълнена по-рано и ще бъде по-ефективна при съкращаване на времето за пътуване другаде. Той подчерта, че това е най-голямата единична железопътна инвестиция, правена някога от британско правителство.

Според опозиционната Лейбъристка партия обаче промяната е доказателство, че правителството на Джонсън се отказва от обещанието да “изравни” регионалните различия.

Високоскоростните линии ще бъдат изградени от Лондон до Манчестър, на 35 мили западно от Лийдс, но отсечката, първоначално планирана да направи връзка с Лийдс, ще спре в Нотингам. Линиите между Лийдс и Манчестър ще бъдат модернизирани, каза Шапс.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам