Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Венецианският карнавал се завърна

Италия бавно се завръща в своето естествено състояние на притегателна сила за туристите. Доскоро цяла Италия беше във вихъра на музикалния фестивала в Сан Ремо, а сега е във вихъра на карнавала. На 12 февруари започна тазгодишното издание на емблематичния Венециански карнавал, който ще продължи до 1 март във Венеция.

Заради пандемията, миналата година карнавалът беше в онлайн формат, което доста потисна италианците. Тази година той се връща към формата на живо, но знакови прояви все пак няма да се състоят заради антиковидните рестрикции. Няма да има нито “Полет на Ангела”, нито “Полет Орела”, нито “Полет на Лъва” от камбанарията на площад “Сан Марко” в центъра на града.

Снимка: AP

Няма да го има традиционният кортеж на най-красивите 12 момичета, така наречените “Марии на Карнавала”. Вместо това в една от висшите венециански школи ще има церемония по определянето на тези 12 красавици измежду доста повече участнички в конкурса, а от 19 февруари 12-те финалистки ще участват в събитията на карнавала, които ще се провеждат на емблематични места в града. На 28 февруари в театър “Ла Фениче” ще бъде избрана най-красивата измежду тях.

Снимка: AP

Тази година вечерното шоу ще бъде в ограничен формат в палата “Ка Вендрамин”. Гостите там ще трябва да си направят предварителна резервация. Ще бъдат допускани само хора, които имат супер зелен сертификат, тоест само за ваксинация срещу Ковид-19 или за прекарана зараза. Те ще могат да се насладят на имерсивен спектакъл, посветен на дългата история на Венеция и създаден от специалистката по подобни шоута Антония Саутер. Спектакълът е насрочено за 19 и 20 февруари, а после за всяка карнавална вечер в периода 24 февруари – 1 март.

Още от Built.bg:  Италианската управляваща коалиция ограничава инсталирането на слънчеви панели върху земеделска земя

Заради антиковидните рестрикции няма да има и традиционно шествие с плаващи платформи из каналите на Венеция. Вместо това ще има зрелищен спектакъл в историческия комплекс “Арсенал”. В него ще участва трупата “Опера Фиаме”, известна основно със спектаклите си, включващи огън, но и с шоупрограми, вдъхновени от цирковото изкуство и акробатиката, както и компанията “Виорика”, която осигурява ефектни водни зрелища за разнородни тържества. Тъй като достъпът до “Арсенал” също ще бъде ограничен, шоуто ще повтаря по два пъти на ден на 18, 19, 20 февруари и в периода 24 февруари – 1 март.

Снимка: AP

По традиция комплексът “Арсенал” ежегодно приютява част от павилионите на Венецианските биеналета по архитектура и изкуства, редуващи се през две години, а миналата година модна къща “Долче и Габана” представи там една от мъжките си колекции.

За да се избегнат струпване на хора на определени места, организаторите на Карнавала са решили различни шоуспектакли от програмата му да има всеки ден на различни места – по площади и из водещи палати във всички райони на града, както из околните острови, сред които Лидо, Мурано, Бурано, Пелестрина, и из околните градчета, сред които Маргера, Фаваро, Кампалто и др. На площада “Сан Поло” в града пък ще има и ледена пързалка на открито.

Два конкурса за най-красива маска ще се проведат в рамките на фестивала. Единият ще е на площад “Сан Марко” във Венеция, а другият ще бъде в град Местре, с който Венеция е свързана с “Моста на свободата”. И в двата случая всеки, който иска да участва, ще може да дефилира сред специално подготвен на двете места за конкурса декор, а снимките с костюма и маската му, ще бъдат качени в сайта на карнавала и всеки който иска ще може да гласува за тях.

Още от Built.bg:  Грузия прие на последно четене закона за чуждестранните агенти
Снимка: AP

Творчески директор на Венецианския карнавал тази година е Масимо Кекето, сценограф на театър “Ла Фениче”. А мотото на Карнавала е “Спомни си бъдещето”. То е вдъхновено от цитата на Салвадор Дали: “Повече от всичко си спомням бъдещето”.

Мотото не е избрано случайно. Самата Венеция е толкова непредвидима колко е и бъдещето. Когато човек върви по уличките на града, може да се озове на площад или на мост, но и на брега на канал. Изобщо не е ясно какво го чака човек зад всеки завой в града, точно както не се знае и какво ни готви бъдещето, смята творческият директор на Карнавала. Освен това Венеция е мястото, където сънят и реалността се смесват, мястото на трайните противоречия, допълва той.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро пък признава, че лично той е направил всичко възможно Карнавалът отново да е на живо, защото така се дава надежда на хората, особено на децата, че нещата ще се нормализират. През 2020 г. Венецианският карнавал беше последното голямо събитие в Италия, преди страната да навлезе в първия локдаун заради пандемията.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам