Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Вероятната дата за избори две в едно е 9 юни; служебното правителство – готово до края на деня

Димитър Главчев днес заяви, че ще бъде готов със състав на Министерския съвет до края на деня. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Радев допълни, че утре предстоят консултации с посочения за служебен премиер Димитър Главчев и представители на парламентарно представените политически сили.

Наред с отдавна планираните известни избори за Европейски парламент, в същия времеви период трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Вече призовах господин Димитър Главчев, когото определих за кандидат за служебен министър-председател, да успее в едноседмичен срок да представи състав на Министерския съвет, за да имаме опцията на масата избори „две в едно“, каза президентът.

По думите му на първо място това може да донесе по-висока избирателна активност. „Която виждаме, че с всеки следващ избор намалява. На второ място, да не разкарваме хората два пъти в рамките на съвсем близък времеви период. На трето място, да спестим ресурси”, коментира още Румен Радев.

На снимката: председателят на ЦИК Камелия Нейкова и президентът Румен Радев.

Едно е желанието на партиите и политиците, съвсем друго е готовността на ЦИК, каза държавният глава.

Президентът Румен Радев посочи още, че от готовността на комисията да организира прозрачни и честни избори зависи след тях да има легитимни институции. „Призовах ви към тази среща, за да уточним предварително вашата реална готовност – какви са ползите, какви са ограниченията при избори „две в едно“, каза Радев.

„Имате ли готовност към основния вариант, към който призовах г-н Димитър Главчев? Това е избори „две в едно“ на 9 юни“, попита президентът ръководството и членовете на ЦИК. Радев допълни, че предстои сериозно изпитание, но ЦИК трябва да представи своите аргументи, за да може да бъде взето крайното решение и да бъдат издадени указите и за европейските избори, и за национален парламент.

Още от Built.bg:  Назад във времето: Изчезналите кина на София

Избори за национален парламент на 2 юни са невъзможни, категоричен беше президентът Румен Радев.

„Най-важното е да потвърдите, че вие може да се справите, чисто организационно и технологично, за избори „две в едно“ на 9 юни. Мен това ме интересува“, каза още Радев.

Снимка: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам