Бюлетин

Вестник “Велт”: България – страната, която тайно спаси Украйна

През пролетта на миналата година украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибър, необходими за борбата срещу руснаците, пише германският всекидневник “Велт”, цитиран от изданието “Политико”. Спасението идва от неочаквана страна: България.

Заради разединената си вътрешна политика – и проруския уклон на голяма част от елита – София се стараеше по време на инвазията да подчертава, че не въоръжава Украйна, отбелязва “Политико”.

Това обаче е било димна завеса, според разследване на германския всекидневник “Велт”. Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, изданието е сглобило картината на това как България се е намесила във войната и е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от сраженията миналата година.

Петков и Кулеба, снимка: БТА

Докато Петков, който беше премиер на България в началото на войната, се опитвал да насочи страната към по-западна и пронатовска траектория, на него му се налагало да се справя с интензивен натиск от страна на прокремълски политици, включително сред неговите коалиционни партньори социалисти, които са наследници на старата комунистическа партия, пишат германските журналисти. Публично Петков отричаше идеята, че България би могла да въоръжава Украйна.

Но Петков и Василев, които сега са политици от опозицията, нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България миналата пролет.

Докато социалистическата партия в София наричаше българските доставки на оръжия за Украйна “червена линия”, служители на Петков използвали компании посредници в България и чужбина, за да изпращат доставки по въздух и суша през Румъния, Унгария и Полша. „Смятаме, че около една трета от боеприпасите, които бяха необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, дойдоха от България“, каза Петков пред “Велт”, цитиран от “Политико”.

Правителството в Киев също потвърди тази информация. “Кирил Петков показа почтеност и аз винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение”, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за “Велт”. По негови думи историята е проста: Някои членове на коалицията в България застанали на страната на Русия, а Петков решил “да бъде на правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от много по-силния враг”.

Още от Built.bg:  Годишната инфлация в България за август е 7,7 на сто
Снимки: БТА

“България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40 процента от нуждите на Украйна”, казва пък бившият финансов министър Василев.

Правителството в Киев потвърди тази версия на събитията. Кулеба заяви пред “Велт”, че страната му е била застрашена от изчерпване на боеприпасите през април миналата година. “Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, затова президентът [Володимир] Зеленски ме изпрати да набавя необходимите материали”, каза Кулеба. По онова време това беше въпрос на “живот и смърт”, обясни украинският външен министър, защото в противен случай руснаците щяха да окупират още села и градове, да “убиват, измъчват и изнасилват” още украинци. По думите на Кулеба Петков му казал, че вътрешното му положение “не е лесно”, но че ще направи “всичко, което е по силите му”.

Планът на Петков

На 25 февруари, само ден след началото на инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна, на неофициална среща на Европейския съвет в Брюксел Петков подчертал пред колегите си, че на Зеленски може да му остават по-малко от 48 часа живот, че е в списък за убийства на Москва и че Съветът трябва незабавно да вземе тежки решения за санкции.

По същото време министърът на финансите Василев участва в среща на финансовите министри на ЕС в Париж. Там също е имало нерешителност, твърди той. Всички все още били в шок от нападението. След това Василев изнесъл реч. Не за числата и икономическите последици, а за това какво има предвид Путин под “денацификация на Украйна”. Той се опрял на собствения опит на България.

“Ето какво направиха руснаците в България след Втората световна война, те убиха хиляди инакомислещи, преподаватели и свещеници”, казал Василев. Той също призовал за незабавни решения, а участниците в срещата потвърдиха пред “Велт”, че българският министър е успял да промени настроението на събралите се делегати.

Още от Built.bg:  След поредица от земетресения: Нидерландия спира добива на газ от най-голямото находище в Европа
Снимка: БТА

Два дни по-късно Брюксел приложи тези мерки. В средите на ЕС те били наречени “Българското предложение”.

“Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти”, каза Петков. Кадри от април показват товарни самолети, “натоварени догоре” с оръжия, които летят между България и Полша. Това, което се знае, е, че полското летище Жешув, на 70 километра от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е основен пункт за доставка. “Уверихме се, че сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също е отворен за камиони”, добави Петков.

Кулеба потвърди тези доставки. Той подчерта, че не става въпрос за предоставяне на военна помощ от българското правителство директно на Украйна, “а по-скоро за предоставяне на възможност на украински компании и компании от страните от НАТО да си набавят необходимото от български доставчици”. Според “Велт” за доставките са платили САЩ и Великобритания.

Оферти за дизелово гориво

България изпраща и дизелово гориво на силите на Зеленски. Василев си спомня за среща на Световната банка във Вашингтон миналата пролет. Там, по думите му, украински служител му казал, че горивото на киевските войски е на привършване. България има рафинерия близо до Бургас на Черно море, която се управлява от дъщерно дружество на руската група “Лукойл” и се снабдява с петролни танкери от Русия, се отбелязва в журналистическия материал.

Снимка: БТА

По думите на Василев той насърчил “Лукойл” в България да изнася излишъците за Украйна. Реакцията е била положителна, а служителите там също осъдили войната на Путин, твърди той. Самата България се нуждае от около половината от горивото, което рафинерията произвежда; останалото е било изпратено в Украйна. Доставките от местни компании отново се осъществявали чрез чуждестранни посреднически фирми.

Киев потвърди, че украинските компании са получавали български дизел на този изключително важен етап.

Москва отвръща на удара

С тайните линии за доставки към Украйна Петков поема голям риск, пише германското издание.

Социологически проучвания в България показват, че 70% от гражданите се притесняват да не бъдат въвлечени във войната и поради това се противопоставят на твърде голямата подкрепа за Украйна.

Още от Built.bg:  Подкрепата за отстраняване на Кевин Маккарти от поста председател на Камарата набира последователи

На Кремъл не убягнал фактът, че България, под ръководството на Петков и Василев, полага огромни усилия в полза на Украйна.

Започвайки още през май, Москва бомбардира страната с кибератаки, каза Петков. Те засегнали електроснабдяването и пощите, а на моменти пенсиите на държавните служители не можели да бъдат изплатени.

Москва също така се опитала да подкупи депутати и да проникне в органите на властта. Между март и юни България изгони около 70 служители от руското посолство в София заради шпионаж.

Москва знае, че България е най-зависимата от руския газ страна от ЕС. Още на 27 април “Газпром” прекратява износа на газ за страната. Петков организира два танкера с втечнен природен газ от САЩ – на същата цена за кубичен метър, която начислява “Газпром”.

Сега Петков обясни защо САЩ са били готови да се съгласят с това. “По време на разговорите дадох ясно да се разбере, че танкерите са политически сигнал към цяла Европа, че винаги има начини да се излезе от зависимостта от Русия”, каза той.

През лятото правителството на Петков беше свалено с парламентарен вот на недоверие. Проруските сили също изиграха своята роля за това, пише “Велт”. До есента Петков и Василев заемаха поста само временно. Оттогава страната продължава да е в политическа безизходица, но отношението към Украйна донякъде се е променило.

През декември парламентът реши официално да разреши доставките на оръжие за Украйна. “Дълбоко сме благодарни на България за това”, каза Кулеба. Той обаче отбеляза, че вече вижда опити за торпилиране на това решение. “Невероятно е колко упорито тези сили се опитват да привлекат България на страната на агресора и палача”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам