Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Въглищата продължават да са в основата на китайската енергийна стратегия

Автор: Владимир Арангелов

Китай ще използва въглищата като пълноценна част от своята енергийна стратегия, казаха лидери и официални лица по време на тазседмичното годишно събрание на парламента на страната, която се опитва да балансира икономическата стабилност със своите дълготрайни климатични цели.

След реч на президента Си Цзинпин, в която той отново подчерта значението на въглищата, делегати от цялата страна призоваха за повече инвестиции в технологии за въглища и нови политики за подкрепа на печалбите на въгледобивните предприятия.

Си каза на делегация в Националния народен конгрес от най-големия въгледобивен регион Вътрешна Монголия, че Китай, който е световен лидер в изпускането на парникови газове, е “богат на въглища, беден на петрол и не му достига газ” и “не може да игнорира реалността”. Той добави, че зеленият преход е процес и Китай не може просто да “удари спирачките” на въглищата.

Миналата година Си обеща “да контролира” употребата на въглища в периода 2021-2025 г. и да започне да намалява употребата им през 2026 г. като част от приноса на Китай към борбата срещу глобалното затопляне. Но нарастващи опасения за енергийната сигурност вече предизвикаха рекордно високо увеличение на въгледобива и започване на строежа на нови въглищни електроцентрали.

Делегати се опитаха да преодолеят пропастта между нуждата за разработване на въглищната индустрия и ангажиментите за намаляване на емисиите като призоваха за повече инвестиции в “чисти и умни” въглищни технологии, включително улов и съхранение на въглерод.

По информация от публикуван протокол от затворени заседания те са призовали и за мерки за освобождаване на по-големи количества въглища на пазара и допълнително развитие на химическата въглищна индустрия.

Още от Built.bg:  Кметът на София представи проект за над 1 млрд. лева за модернизиране и обновяване на градския транспорт в София

Необходима е и подкрепа за насърчаване на технологични иновации, които биха могли да трансформират електроенергията от въглища в нисковъглероден източник на енергия, каза Шу Инбяо, делегат от консултативния орган, известен под името Китайска народна политическа консултативна конференция и председател на държавната електрическа компания “Хуаненг”. Освен това Китай трябва да създаде дългосрочен механизъм, който да осигури рентабилността на въгледобивните и енергийни компании и да гарантира доставките, добави Шу, цитиран от официалния вестник “Женмин жибао”.

Цзин Пънхуей, друг делегат от този орган и началник на шанхайския клон на централната банка, призова да бъдат предоставени обществени фондове за повишаване на ефективността и намаляване на емисиите от въглища.

Заплахата от недостиг на енергия продължава да държи вниманието на политиците, след като миналата година вълна от сериозни прекъсвания на електроснабдяването удари някои от индустриалните центрове в страната.

Хуа Лифън, началник на китайската държавна агенция за планиране, каза на брифинг в кулоарите на парламента, че за поддържане на стабилността на мрежата ще бъде необходима повече електроенергия от въглища, независимо че в пустинни региони ще бъдат построени 450 гигавата възобновяеми мощности.

Китайската система за чиста енергия все още не е достатъчно добре развита, за да може да се справя с извънредни ситуации, включително екстремални климатични явления, каза Муи Ян, анализатор в британския екологичен мозъчен тръст “Ембър”. Дългосрочните климатични цели на Китай остават непроменени, а наскорошни изявления показват, че въглищата ще бъдат изместени в “подкрепяща роля”, за да бъде поддържана енергийната сигурност, добави Ян.

Въпреки че Пекин продължава да е ангажиран да достигне пика на емисиите преди 2030 г., наскорошни коментари от китайски лидери навеждат на мисълта, че в краткосрочен план той втвърдява позициите си, каза Ли Шо, старши съветник по въпросите на климата в природозащитната група “Грийнпийс”. “Подновеният акцент върху енергийната сигурност се появи в края на миналата година и сега с кризата в Украйна той ще се засили”, заключи той.

Още от Built.bg:  Преговорите за изграждане на газопровода "Силата на Сибир 2" между Русия и Китай са пред провал

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам