Бюлетин

Вицепремиерът Караджов: Дигитализацията ще реши много от проблемите в строителния сектор

По време на първата среща с ръководството на Камарата на строителите в България вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов заяви, че приоритет за него ще бъде дигитализацията.

“Едва ли ще имате по-голям приятел от мен по тази тема. Защото тя ще служи на поколения напред. Има две направления, по които трябва да работим – документооборота и цифровизацията на строителния процес“, подчерта  министър Караджов.

От Камарата също определиха темата като един от основните приоритети пред строителния бранш.

Вицепрезидентът на Европейската федерация на строителната индустрия инж. Любомир Качамаков подчерта, че дигитализацията ще дефинира отговорностите, ще осигури прозрачност на строителните фирми и ще даде тласък на сектора.

„Дигитализацията наистина изважда наяве въпроси, които сега стоят скрити. Цифровият строителен процес е по-лесно постижим. От заданието до реализацията на проекта – всички документи да се внасят само в електронен вид в разрешаващата институция. Получаването – само в електронен вид. Няма да има тормозене и разкарване за документи“, заяви министърът.

По отношение на документооборота министър Караджов обясни, че правителството ще работи изцяло за електронизиране на документооборота.

Належащи промени в законите за устройство на територията и за обществените поръчки, индексация на цените в строителството, разплащанията с фирмите бяха също сред проблемите, които председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев постави.

Министърът се ангажира тези въпроси да започнат да се обсъждат експертно, за да се намерят приемливи решения за всички страни.

„По отношение на индексацията има две качества, в които се явява МРРБ. На първо място като един от големите възложители в страната. Този, който възлага, трябва да се отнесе с разбиране към повишаването на цената на строителните материали.

Още от Built.bg:  Андрей Цеков: Ще продължа линията на министър Шишков

Трябва да направим сериозен анализ на данните, за да стигнем до разумни решения. Като цяло съм положително настроен към някакъв вид индексация, но в никакъв случай не автоматична, защото има материали, чиито цени не са се повишили“, каза вицепремиерът Караджов.

По отношение на законите за устройство на територията и за обществените поръчки министърът изрази готовност да се разработят съвместни промени с всички заинтересовани страни.

„Първото, което държавата може да направи за един сектор, е да не им пречи. Завишаване на функции на държавата от мен не очаквайте. По-скоро ще се стремим към облекчаване на процедурите“, обеща мнистърът на регионалното развитие.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам