Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Виенското летище очаква близо 22 милиона пътници тази година

Снимка: Hansueli Krap

От 17 до 22 милиона пътници очаква да обслужи Виенското летище “Швехат” през тази година, съобщиха от “Ойроком-ПР София”, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. Този брой обслужени пътници би съответствал на половината от броя пътници през 2019 г., когато светът все още не беше в пандемия.

За Виенското летище 2021 година беше кризисна. Тогава то обслужи едва 10,4 милиона пътници, което е с 67,1 процента по-малко в сравнение с предкризисната 2019 година. Летище “Швехат” ще бъде изправено пред предизвикателството да се справи с намаляването на очаквания оборот за периода 2021-2023 г., който ще бъде с 1,3 млрд. евро по-малко от планирания.

Най-големите надежди на летището са свързани с връщането на пътниците, което трябва да се случи с влизането в сила на лятното разписание на полетите в края на март.

Снимка: Milan Suvajac

Виенското летище отчита, че авиовъзелът се справя добре с настоящата криза благодарение на икономическата си стабилност. През тази година се очакват приходи от около 560 млн. евро, като стойността на печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) трябва да е поне 172 млн. евро.

Нетният дълг на компанията трябва да падне под 50 милиона евро, а инвестициите през 2022 г. ще бъдат на обща стойност 84 млн. евро. Въпреки кризата, летището започна строителството на най-голямата фотоволтаична електроцентрала в Австрия, като целта е летището да покрива близо една трета от годишното си потребление на електричество със соларна енергия.

Електроцентралата е с площ от 24 хектара и има над 50 000 соларни панела. Инвестицията е в размер на 20 милиона евро, а по този начин летището е на път да се превърне в едно от първите зелени летища в света.

Още от Built.bg:  Проектокабинетът "Желязков": кои министри влизат в него

От Виенското летище обещават да завърши ремонта на Терминал 2 още преди лятото. Ремонтираният и модернизиран терминал ще предложи повече удобства за пътниците с много нови магазини и ресторанти. За удобствата на пътниците ще бъде открит нов салон с площ от 2360 кв.м., от който ще се разкрива гледка към перона на летището

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам