Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Винарското имение “Драгомир” взе голямата награда на “Български архитектурни награди 2021”

Снимка: www.georgivachev.com за dragomir.bg

Винарското имение “Драгомир” по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio получи голямата награда в третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”, организиран от Камарата на архитектите в България, съобщиха от Камарата.

Сградата е изградена в терена на бивша винарска изба в с. Брестник, Пловдивско. Новата винарна е на две нива, като на долното са техническите помещения, производственото пространство със съдовете и залата за отлежаване на бъчвите, а над тях са дегустационната зала, кухнята и кабинетите.

Пространството съчетава бетон, метал и стъкло, а хладният промишлен дизайн се омекотява от красивите дървени мебели и облицовки. Стъклени прегради осигуряват видимост между различните зони в сградата.

Посетителят има възможност да наблюдава производствения процес през просторни витрини дори отвън. Около имението е оформена богата паркова среда, която се вписва живописно в природния ландшафт. Една година след откриването, винарската изба е значим фактор за възраждането на района.

Голямата награда бе връчена на победителя от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, която бе патрон на събитието. “Оценявам високо проектите, които участват в конкурса. Виждам модерна, зелена и устойчива архитектура. Поздравявам ви за това, което сте създали с вашия ум, креативност и усилията, които сте полагали. Защото сте уловили духа на съвременната архитектура, световните тенденции, насочили сте вашите проекти в посоките, в които трябва да се развиват всички модерни сгради. Това, което виждам, ме изпълва с вяра и надежда за бъдещето на България”, обърна се към участниците министър Комитова.

Още 4 проекта са получили специалните награди на международното жури.
За първи път в рамките на “Български архитектурни награди” бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България.

Още от Built.bg:  В каква Европа ще се събудим: Макрон разпусна френския парламент. "Алтернатива за Германия" печели второто място

Отличието бе присъдено на големия български архитект Лозан Лозанов, сред чиито проекти са хотел “Плиска”, черквата на Ванга в Рупите, Държавната резиденция в Бояна, Пощенската палата в Русе и много други значими сгради.

В конкурса участваха общо 35 проекта, реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година (събитието не се проведе през 2020 поради пандемията).

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам