Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Високите цени на имотите разбуниха духовете в Европа

Все по-високите цени на имотите и финансовите пазари, поемането на риск от небанкови институции и ръстът на заемите представляват риск за стабилността на еврозоната, предупреди в свой доклад Европейската централна банка (ЕЦБ) в сряда.

Макар че икономическото възстановяване след кризата с коронавируса означава, че краткосрочните рискове са изчезнали, натрупват се уязвимости, които могат да имат потенциално тежки последици в бъдеще, заяви банката, цитирана от Bloomberg.

ЕЦБ подчертава нарастващите уязвимости при жилищните недвижими имоти – особено в страни, където предкризисните оценки вече бяха високи.

Банката заяви, че пазарът е „по-податлив на корекция“ и предупреди, че инвестиционните фондове, застрахователите и пенсионните фондове може да се изправят пред „значителни кредитни загуби“, ако експозицията им към корпоративен дълг с по-нисък рейтинг се влоши.

 

Строителството не може да се справи с търсенето и на жилищния пазар е особено горещо в страни като Германия, Франция и Нидерландия.

Междувременно, в анализ по темата, списание Economist съобщава, че по света започват да се забелязват опити за регулиране на цените на имотите и жилищното строителство.

Белият дом иска да ограничи видовете имоти, които големите инвеститори могат да купуват. Нова Зеландия премахва данъчните облекчения за инвеститорите в имоти, а Ирландия налага 10% данък върху купуването на къщи на едро. Канадската централна банка казва, че ролята, която големите инвеститори играят в жилищното строителство, изисква повече контрол.

В Германия жителите на Берлин гласуваха през септември на референдум, за да принудят най-големите жилищни инвеститори в града си да продадат повече от 200 000 апартамента на държавата, въпреки че референдумът беше необвързващ и се очаква конституционният съд да отмени резултата, ако стане закон.

Още от Built.bg:  Отбелязваме деня на Европа - в сянката на евроизборите

Испанското социалистическо правителство е последното, което предприе мерки. Според новите предложения крупните инвеститори в недвижи имоти ще бъдат изправени пред контрол върху наемите, по-високи данъци върху празните имоти и забрана за закупуване на социални жилища.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам