Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Виза” и “Мастъркард” блокират достъпа на руски финансови институции

Компаниите за обработка на картови плащания “Мастъркард” (Mastercard) и “Виза” са блокирали достъпа на множество руски финансови институции до платежните им мрежи в резултат от санкциите, наложени на Русия зарази инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

“Мастъркард” ще продължи да работи с регулаторните органи през идните дни, посочи компанията в изявление. Тя обеща да предостави 2 млн. долара за хуманитарна помощ. 

“Виза”, другият голям оператор на картови трансакции, посочи в изявление, че предприема действия, за да осигури изпълнение на санкциите, както и да се съобрази с евентуални допълнителни ограничения, които могат да бъдат наложени в бъдеще.

Фондацията към компанията освен това ще отдели също 2 млн. долара за УНИЦЕФ в подкрепа на хуманитарната помощ за Украйна. “Виза” ще удвои всички дарения на нейни служители до сумата от 1 млн. долара за фондове, регистрирани от УНИЦЕФ и Украинския Червен кръст.   

Санкциите, обявени от САЩ, изискват “Виза” да блокира достъпа до мрежата си за лица, включени в санкционния списък на Вашингтон (Specially Designated Nationals – SDN), посочи източник на Ройтерс. Американските власти добавиха към списъка редица руски финансови институции, включително Руската централна банка (РЦБ) и втория по големина кредитор в страната – банка ВТБ.

В края на миналата седмица САЩ и съюзниците им обявиха мерки срещу РЦБ и изключиха някои руски банки от системата за международни разплащания SWIFT.

Интересен факт, породен от редица наложени санкции върху Русия, е че държавните компании, които отговарят за продажбата на дребно на алкохолни напитки във Финландия и Швеция, обявиха снощи, че са изтеглили всички руски напитки от магазините след инвазията на Русия в Украйна, предаде Франс прес.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

Финландското дружество “Алко” уточни, че руските напитки са изтеглени и от онлайн продажби. Говорителката Ану Коскинен заяви, че ситуацията в Украйна е шокираща. Групата предлага над 11 000 продукта, от които трийсетина руски, повечето водка.

Мярката е символична, тъй като се отнася до 0,1 на сто от оборота на “Алко”, но е взета в знак на солидарност с Украйна, както сториха други финландски компании като “Ес” (S), обединяваща множество фирми, която изтегли около 50 продукта.

В съседна Швеция “Системболагет”  взе подобно решение. Държавната компания реши незабавно и безсрочно да спре от продажба всички стоки от руската си гама и да отмени всички презентации на руски продукти.

В Австралия украинската диаспора принуди най-голямата верига за продажба на алкохол “Индевър груп” (Endeavour group) да спре продажбата на руска водка в своите магазини, предаде ТАСС. Пресслужбата на компанията съобщи, че руските стоки ще бъдат изтеглени от продажба в течение на няколко дни, включително и в интернет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам