Бюлетин

Владимир Малинов: Проектът за водородопровод от Солун до София ще търси финансиране от Европа

Времето за природния газ и за бъдещето за водорода не изтича. Това каза изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов по време на Софийски икономически форум III. Той добави, че живеем във времена на кризи. Той счита, че кризите, които са в момента, по-скоро са възможност за растеж и справяне с предизвикателствата.

Енергийният преход е свързан и с енергийната сигурност, изтъкна Малинов. Според него природният газ не е руски, не е недостъпен и не е скъп. Затова той ще остане енергия на прехода в едни тежки икономически и геополитически времена. Оттук нататък е преходът към водорода. Но водородът не е конкурент, а ще бъде допълнение на природния газ, коментира изпълнителният директор на “Булгартрансгаз”. Той допълни, че с времето ще се вдига съотношението на зеления водород спрямо природния газ.

По отношение на диверсификацията на източниците на природен газ – с решението да се направи първата инвестиция на държавна компания извън територията на България с акционерното участие на “Булгартрансгаз” в терминала за втечнен газ, са поставени основите. Малинов е убеден, че терминалът за втечнен природен газ ще бъде готов за експлоатация най-късно от 1 януари 2024 г. и ще даде на България един различен източник, който ще бъде на конкурента цена. Другият проект – за разширението на подземното газово хранилище в Чирен, ще служи не само на България, но и на държавите от региона. Разширението, в симбиоза с инвестицията в терминала за втечнен природен газ, ще даде по-голяма стабилност на пазара, изтъкна Малинов.

Владимир Малинов, снимка: BTA

Същевременно с това трябва да се работи активно и за развитието на водорода, изтъкна изпълнителният директор на “Булгартрансгаз”. Компанията има няколко проекта, като се работи съвместно и с гръцките колеги. Малинов уточни, че следващата седмица ще бъде в Атина, за да говори за тези проекти. Ще се работи за свързаността на мрежите на водород на двете държави. Той посочи, че изискването е на 1 януари 2025 г. да има минимум 5 процента свързаност, но са поставени по-амбициозни цели – до 10-15 на сто свързаност да се постигне в този период. Освен това се предвижда изграждане на изцяло нови мрежи, включително на водородопровод за Маришкия басейн. Има и съвместен проект, който да свърже София и Солун с водородопровод.

Още от Built.bg:  Изненадващият ход на Сунак - върна Дейвид Камерън като външен министър

Проектът за изграждане на тръбопровод за пренос на чист водород от гръцкия град Солун до София, който се планира от двата газови оператора на България и Гърция, кандидатства за включване сред европейските проекти от общ интерес, за да може да иска и безвъзмездно финансиране – на първо време за извършването на предпроектно проучване. Това съобщи изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Двете компании са събрали принципна информация за възможностите за захранване на евентуалния водородопровод и потенциалното търсене на екологичната суровина, но следващата стъпка е да се направи сериозно пазарно проучване за капацитет и анализи за трасе, стойност и възвръщаемост на инвестицията, за да се вземе решение и да се търси финансиране вече за самото изграждане на тръбопровода.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам