Бюлетин

Влиза в сила таванът на ЕС върху цените на газа на едро

От днес в ЕС влиза в сила таванът за цените на газа на едро, който ще се задейства при определени условия. Мярката бе договорена от министрите на енергетиката на страните членки на 19 декември миналата година след месеци на спорове.

Постигнатият компромис предвижда цената на газа на едро за някои фючърси, търгувани на нидерландския хъб TTF, да не надвишава 180 евро за мегаватчас при определени условия, уточниха дипломати пред ДПА. След като цените на едро отбелязаха максимум през август, няколко европейски страни призоваха за амбициозни мерки, а други, включително Германия, останаха скептични дали намеса на газовия пазар е добра идея.

Германия в крайна сметка подкрепи сделката, която включва няколко предпазни клаузи, чрез които да се гарантира сигурност на доставките и стабилност на финансовите пазари. Компромисът се основава на предложение на ЕК, което първоначално бе посрещнато критично от много страни членки, тъй като предложените условия се възприемаха като твърде строги.

Ограничението ще се задейства, ако преходния месец цената на хъба TTF надвиши 180 евро за мегаватчас три последователни дни, уточни през декември чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, допълвайки, че разликата между котировките на TTF и референтна цена за втечнения природен газ трябва да е 35 евро за мегватчас или по-висока за три дни.

Вчера природният газ се котираше при нива от 52,60 евро за мегаватчас или повече от три пъти под определения таван.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам