Бюлетин

Влизането в Пантеона в Рим вече ще бъде платено

Влизането в една от най-популярните забележителности в Рим – Пантеона, вече няма да бъде безплатно, съобщава ДПА, като цитира италианското министерство на културата.

В близко бъдеще за влизане в древната сграда ще се плаща билет от максимум 5 евро. Откога това ще влезе в сила засега не се уточнява. Деца под 18 години и жители на Рим ще продължават да влизат в Пантеона безплатно. Посещението на църковните служби също остава безплатно.

Преди пандемията Пантеонът е бил посещаван от милиони души ежегодно, като пикът е от 7 милиона. Това, по данни на министерството на културата, го прави най-посещаваната забележителност в Италия.

Куполът на Пантеона в Рим отвътре, снимка: AP

Входната такса ще бъде използвана за поддръжка и реставрация на сградата, която е една от най-важните в историята на световната архитектура.

Пантеонът е построен в зората на Римската империя – между 27 и 25 г. пр. Хр, като Храм на всички богове. Импозантният му купол е завършен в днешния си вид през първата половина на II век.

През 609 г. императорът на Източната римска империя Фока го дарява на папа Бонифаций IV, който го преобразува в християнска църква.

В Пантеона са погребани няколко велики италиански художници, сред които Рафаел, Анибале Карачи и Балдасаре Перуци, както и италианските крале Виктор Емануил II и Умберто I.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам