Бюлетин

Войната в Украйна е предизвикала стотици тежки екологични проблеми

Войната в Украйна е причинила стотици тежки екологични проблеми, съобщи ДПА, позовавайки се на “Грийнпийс” и екологичната организация “Екоекшън”. Заснети са почти 900 случая на тежки поражения върху природата.

Трябва да се обръща повече внимание на унищожаването на природата, причинено от войната, каза Денис Зузаев, експерт на “Грийнпийс” в Централна и Източна Европа.

Чернобил, Снимка: AP

Горски пожари, изтичане на токсичен газ, нефтени разливи в Черно море са сред случаите, за справянето с които екологичните организации искат изготвяне на програма. Необходим е финансов ресурс и поемане на ангажимент за възстановяване на околната среда, каза още Зузаев в своето изявление. Според него отделянето на средства трябва да започне сега, а не след края на войната.

Активистите представиха интерактивна карта с най-сериозните щети за околната среда. Голяма част от разрушенията са заснети от сателит. Показан беше горски пожар на площ от 17 000 хектара в Източен Луганск, причинен от руски ракети. На много места в Украйна се издига токсичен дим, причинен от запалени горива в енергийните централи.

През юли 2022 г. група от експерти по защита от радиация документираха щетите в зоната около АЕЦ Чернобил.

Реактор в Чернобил, снимка: AP

Според изследването около 20 процента от защитените територии в страната са били засегнати. Освен директно разрушение е налице и дълго излагане на остатъци от въоръжение, което също представлява опасност.

Природата е “мълчалива жертва” и щетите върху околната среда като цяло остават незабелязани, каза Евгения Засядко, ръководител за климата на “Екоекшън”. “Войната засяга природата също толкова тежко, колкото хората и инфраструктурата.”

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам