Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Войната в Украйна и производството на арматурно желязо: Трудностите предстоят

“Промет стил” в Бургас е изправена пред риск да спре работа заради войната в Украйна. Компанията изцяло доставя заготовки от друга украинската фирма на холдинга майка “Метинвест”. Това съобщи Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Досега снабдяването беше нормално, защото заводът се намира в централната част на Украйна и все още разполага с наличности за работа през следващите дни на март. С развитието на ситуацията изпращането на заготовките става невъзможно и това може да доведе до спиране на производството, допълни Паунова. В предприятието в България са заети около 600 души, а заедно със свързаните дейности броят на засегнатите от спирането му ще надхвърли 1000.

Продукцията на “Промет стил” – арматурно желязо, което е за нуждите на строителството, е предназначено в по-голямата си част за износ и не се очаква това да доведе до дефицит у нас, смята Паунова. Това производство може да се компенсира от “Стомана – Перник”, както и от внос от други съседни държави, но така или иначе едно предприятие ще преустанови работа и то вероятно за по-дълъг период от време, особено, ако заради военните действия бъде засегнато производството на заготовки в Украйна, допълни Паунова.

Стоманодобивът не е засегнат от затруднените доставки на други основни суровини от Украйна, като руда или въглища, защото работи само със скрап. Но се внасят други модификатори – феросплави, и ако войната продължи, ще трябва да се търсят заместващи доставки, каза Паунова.

Има и още един проблем, който е свързан с вноса на метали от Украйна. За задоволяване на вътрешното потребление от някои видове продукти от желязо, като плосък прокат с покритие или валцдрат, всяка година се внасят около 300 000 тона. При задълбочаване на кризата трябва да се търсят заместващи производители, с неясни условия по тези доставки, каза Паунова.

Още от Built.bg:  "Файненшъл Tаймс": Лидерите на ЕС обсъждат мерки срещу Орбан заради посещението му в Москва

Цените на металите ще продължат да се покачват и може да стигнат исторически върхове, както поради недостиг на определени суровини и готова продукция, така и заради ръста на цените на енергоносителите. Проблемът започва още с ръста на цените на суровините, от които те се произвеждат, и се задълбочава от увеличените преработвателни разходи, информира Паунова.

Тя изтъкна, че цените на металите за последните две години са се увеличили почти два пъти, като медта вече достига 10 000 долара на тон, подобна е ситуацията и с другите метали.

Очакваме какво ще се случи с цените и доставките на природен газ, което допълнително ще затрудни ситуацията и ще засили необходимостта от компенсации за бизнеса, защото цената на електроенергията ще се повиши драстично, коментира експертът.

Според нея сегашните компенсации за цените на тока не са достатъчни за бизнеса, а могат само малко да намалят разходите, респективно и загубите на дружествата в металургията. Паунова очаква проблеми с покриване на инвестиционните кредити и възможен ръст на задлъжнялостта на фирмите към банките, както и на междуфирмената задлъжнялост.

Все пак има оптимизъм в сектора, защото на този етап металите продължават да се търсят на международните пазари и намират добра реализация, допълни Паунова.

Тя напомни, че от бранша искат дългосрочни договори за доставки на енергоресурси на приемливи цени. Не може бизнес, който сега плаща милиони за електроенергия, да зависи от борсовата цената “ден напред”, това са най-големите консуматори, те са балансиращи потребители на електроенергия и основната част от тяхната доставка на електроенергия върви с дългосрочни договори, каза Паунова.

Тя напомни, че има държави, където са предвидени възможности и за извънборсови споразумения за доставки, включително за енергия от възобновяеми източници, когато цената е приемлива и за такива големи потребители.

Още от Built.bg:  Built анализ: Невидимото влияние на заобикалящата среда върху здравето ни

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам