Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Войната в Украйна оказва натиск върху растежа и тласка нагоре инфлацията през 2022 година

Европейската централна банка (ЕЦБ) преразгледа силно низходящо прогнозата си за нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната през 2022 година, като в същото време повиши значително очакванията си за инфлацията заради отражението на войната в Украйна, предаде Франс прес.

Тази война ще има голямо отражение върху икономическата активност и инфлацията чрез покачването на цените на енергията и на суровините, нарушаването на международната търговия и спада на доверието, заяви президентката на ЕЦБ Кристин Лагард.

Експертите от ЕЦБ прогнозират увеличение на БВП на валутния съюз с 3,7 процента тази година вместо обявените в предишните прогнози 4,2 на сто. Покачването на цените се очаква да достигне 5,1 на сто вместо обявените по-рано 3,2 на сто.

ЕЦБ ще вземе всички необходими мерки, за да осигури стабилността на цените и да запази финансовата стабилност на фона на последиците от войната в Украйна, се казва в съобщение след днешното заседание по паричната политика, на което нулевите лихви останаха без промяна. По-рано днес банката съобщи, че ще ускори свиването на мерките в подкрепа на икономиката, което е неочакван завой в паричната политика. Това може да се обясни със скока на инфлацията, станал още по-обезпокоителен заради войната в Украйна, започнала преди две седмици, отбелязва Ройтерс.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам