Бюлетин

Володимир Зеленски: Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора

Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора. Това каза на брифинг в Министерския съвет президентът на Украйна Володимир Зеленски след среща с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитница, противник на политиката на геноцид, която Русия води против нашата независимост, добави президентът на Украйна.

Зеленски благодари за подкрепата, която предоставя България в областта на отбраната. “Това е един пакет за защита, не за настъпление. Това е пакет, за да могат родителите да защитят децата си”, заяви украинският президент. Той припомни, че в началото на войната руски униформени са изнасилвали украински деца, имало е масови изтезания и масови погребения. Зеленски каза, че руснаците използват ракети за обстрел по цивилното население, като днес са убити украинци на границата с Полша – страна членка на НАТО.

Снимка: БТА

“Всеки човек има правото да защитава децата си. Ако при вас нахлуе човек, вие ще защитавате децата си, защото иначе ще ги изгубите”, каза Зеленски. Той подчерта, че не се знае местоположението на 200 000 украински деца, колко от тях са депортирани, дали са живи. “Това малко ли е, за да ни помогнете да се защитим”, попита украинският президент. Това е правото на всеки човек, на всяка държава да избира, допълни той.

Володимир Зеленски каза, че днес е провел много съдържателни преговори с премиера на България Николай Денков по целия комплекс от двустранните отношения, особено по тема сигурност. Украинският президент припомни скорошния терористичен акт на Каховската ВЕЦ, “при който бе замърсено нашето общо Черно море и показа колко крехка е ситуацията в нашия регион”. Той каза, че двете страни са се договорили значително да засилят сътрудничеството в отбранителния сектор. Непременно ще споделим с партньорите, че нашата обща сила, стана по-голяма, посочи Зеленски. Той информира, че с Николай Денков са обсъдили в детайли и помощта, която България предоставя на Украйна. Ще продължим разговора за продължаването на лекуването на украински войници в България и за обучението на медицински персонал в България, каза Зеленски.

Още от Built.bg:  Започва стратегически трансграничен проект между България и Сърбия
Снимка: БТА

Украинският президент е помолил България да вземе участие във възстановяването на Украйна, в образователната и екологичната сфера. Обсъдихме сътрудничеството в областта на енергетиката, като част от архитектурата на стабилността във всяка страна. Трябва да защитим хората от ценови кризи, каза Зеленски. “Радвам, се че енергетиката става един от приоритетите на сътрудничество между България и Украйна”, допълни той. По думите му двете страни са обсъдили още взаимодействието в сферата на европейската и атлантическата евроинтеграция и са подписали декларация. “Искам да отбележа готовността на България да вземе участие в тези усилия”, каза Зеленски. Той информира, че са стартирали консултации на ниво съветници и посланици и изтъкна, че са започнали обсъждането по темата в България на ниво посланик. Зеленски каза, че още не е определен посланик на България в Украйна и допълни, че ще коментира темата на срещата си днес с президента на България Румен Радев.

Володимир Зеленски благодари на България за помощта и подкрепата. “Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент, вие сте с нас. Високо оценявам това и много ви благодаря”, заяви украинският президент.

По-късно Зеленски се срещна с президента Румен Радев. Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Българският президент подчерта, че страната ни е подала ръка на хиляди граждани от Украйна в първите месеци на войната. Много от тях продължават да бъдат под закрилата на държавата и продължаваме да оказваме хуманитарна помощ на вашата страна, отбеляза Румен Радев.

Още от Built.bg:  България и Румъния ще работят съвместно по проучването за изграждане на втори мост над река Дунав
Снимка: FB/PresidentRumenRadev

Държавният глава обърна внимание на подписаната по-рано днес в Министерския съвет декларацията за евроатлантическата интеграция на Украйна. По думите му това е важна стъпка в развитието на отношенията между двете държави. „Но аз не приемам предоставянето на въоръжение и боеприпаси, особено от резервите на българската армия“, каза Радев. „И аз като Вас, като президент и върховен главнокомандващ, имам ясни отговорности отбранителните способности на въоръжените сили на България да не отслабват, защото средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион“, аргументира се Румен Радев.

По думите му още по-тревожно е това, че конфликтът в Украйна разширява „своя пространствен размах“. Радев каза, че бойните действия стават все по-ожесточени, а сред загиналите има и „българи от голямата българска общност в Украйна“. Президентът определи тази тема като изключително чувствителна.

Снимка: FB/PresidentRumenRadev

„С всеки изминал ден рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително и рискът от радиоактивно замърсяване“, каза още държавният глава. Според него конфликтът се превръща във война на изтощение и представлява и глобален икономически сблъсък, който изостря и социалното напрежение. Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение, подчерта Радев. И добави, че все повече оръжие трудно води до такова решение.

В тази връзка е важно да обръщаме внимание и на последователните усилия за деескалация, за прекратяване на отговора, за търсене на мирно решение чрез средствата на дипломацията, каза Румен Радев. „Знам колко е трудно, но според мен всички заедно трябва да търсим такива решения. Много се надявам да видим по-скоро мирно решение“, посочи президентът.

Държавният глава смята, че не са използвани всички средства за постигане на мир. Той коментира и „формулата за мир“ на Зеленски с десетте точки в нея, като добави, че с интерес иска да чуе мнението на украинския президент за развитието на тази инициатива.

Още от Built.bg:  Премиерът в първия работен ден на Народното събрание: Не познавам Алексей Петров, никога не съм говорил с него

Относно ускорената европейска интеграция на Украйна в Европейския съюз (ЕС), Радев заяви, че в негово лице тя е била подкрепена. Българският президент подчерта, че Украйна има своето място в ЕС. Той каза, че трябва да се мисли за Украйна, но и за това в бъдеще как тази война се отразява на Европа, защото помощта на Европа, по думите му, ще е изключително важна за възстановяването на Украйна.

Снимка: БТА

Повече от 140 хиляди души са получили защита в България. Вие ме аплодирате, искам да аплодирате себе си за всичко, което направихте за нашите хора.  Това заяви президентът на Украйна Володомир Зеленски в Националния исторически музей на дискусия, организирана от премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Ние се стараем нашите хора да могат да се върнат вкъщи, в домовете си в Украйна и тя да стане безопасна, каза Зеленски. Това е много необходимо и усещаме, че може да стане възможно, добави той. Всичко зависи от мощността на тази важна подкрепа, която използваме за отбрана, посочи украинският президент.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам