Бюлетин

Въоръжени руски военни в Чернобил. Опасната игра с радиацията

Cooling Tower Carcass Skeleton  - Artem_Apukhtin / Pixabay

Русия пое контрола върху ядрената централа “Чернобил”, където през 1986 г. беше най-тежкият инцидент в историята на ядрената енергетика, предадоха световните агенции, като се позоваха на украинското президентство.

“След ожесточени сражения, ние изгубихме контрола върху обекта Чернобил”, заяви Михайло Подоляк, съветник на украинското президентство. Киев по-рано  съобщи, че се водят сражения близо до депо за ядрени отпадъци на обекта.

“Невъзможно е да се каже сега дали ядрената централа “Чернобил” е безопасна след една напълно безсмислена атака от страна на руснаците”, заяви той. “Това е една от най-сериозните заплахи в Европа днес”, допълни Подоляк.

Малко след това премиертът на Украйна Дмитро Шмигал също потвърди информацията. “За жалост трябва да ви информирам, че зоната около Чернобил и всички обекти в чернобилската ядрена централа са под контрола на въоръжени руски групи”, предаде ДПА.

Районът се намира на около 70 километра от столицата на Украйна. Но след аварията е призрачно място, което все още категорично не може да бъде наречено безопасно.

Радиационният фон в района на Чернобилската АЕЦ може да се е повишил заради движението на вражеска техника, съобщи Укринформ

Специалистите от Екоцентъра в Украйна свързват повишаването на показателите на радиационния фон в зоната на Чернобилската АЕЦ с нарушаването на горния почвен слой заради придвижването на голямо количество тежка военна техника. Това съобщи Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна във Фейсбук, предаде aгенция Укринформ.

Данните от автоматизираната система за радиационен мониторинг на зоната, която е достъпна онлайн, показват, че са открити по-високи нива на гама лъчение.

Както агенцията съобщи има регистрирано превишаване на контролните нива на радиационния фон в зоната на централата.

Още от Built.bg:  Eвропейският парламент обяви Русия за държава, спонсор на тероризма

“Такива колебания на показателите на датчиците Аскро специалистите от Екоцентъра свързват с нарушаване на горния почвен слой в резултат на придвижването на голямо количество тежка военна техника през зоната и вдигане във въздуха на радиоактивен прах”, се казва в съобщението.

Какво е отчетеното количество на  автоматичните системи на украинската Държавната агенция по контрол на забранената зона?

Chernobyl Pripyat Ukraine Abandoned - chriswanders / Pixabay
chriswanders / Pixabay

Един от датчиците е отчел 65 500, а няколко до него – над 50 000 наносиверта гама-радиация на час. Това означава, че не се приближава до  радиацията по време на аварията през 1986 г., но е повод за тревога, твърдят експерти. причИ то поради факта,ината е ясна –  че повишаването е точно около реакторите на затворения АЕЦ. До момента няма данни, че  радиацията не се разпространява.

Когато руското министерство на отбраната съобщи, че Въздушно-десантните войски на Русия изцяло контролират от вчера територията в района на Чернобилската АЕЦ, уточни, че  радиационният фон в зоната на централата е в рамките на нормата и персоналът продължава да я обслужва и да следи радиационната обстановка в района, отбеляза ТАСС.

 

 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам