Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Въпреки войната – 20% ръст на новото строителство

Автор: Built.bg

За първото тримесечие на 2022 г. строителството у нас бележи ръст от 19,56%. Това се случва въпреки войната в Украйна, забавянето в доставките на важни строителни суровини и непрекъснато растящите цени на материалите в бранша, показват данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България.

Става въпрос за скок при стартираните обекти – главно жилищни и ваканционни строежи. Общият им обем възлиза на 1 156 352 кв. м разгъната застроена площ. Сравнението е направено спрямо януари – март 2021 г.

Основната причина за увеличението се дължи на градското жилищно строителство, където след началото на пандемията от 2020 г., много проекти бяха забавени, като тяхната реализация започна в последните 2 тримесечия. Към тези фактори се добавя и високата инфлация и желанията на хората да запазят спестяванията си, чрез инвестиции в имоти, анализират експертите.

При сградите с жилищно предназначение се отчита ръст от 19,35% за цялата страна. Общата площ на започнати нови жилища е 1 100 791 кв. м. Новостартираните ваканционни площи също бележат увеличение, като то е в размер на 23,96% и 55 561 кв. м. Близо 90% от тях са локализирани по черноморието. Макар да има ръст, техния обем е сравнително доста по-малък, спрямо общото строителство на сгради с жилищно предназначение в страната, като имат едва 4,8% дял.

Най-значим принос за увеличението на стартиралите жилищни площи се дължи на София-град. В областта са започнати 624 032 кв. м разгъната застроена площ, което е ръст с 58,77% спрямо същия период на 2021 г. Голяма част от тези площи се реализират в кв. „Малинова долина“, в който се изгражда цял нов малък град.

Още от Built.bg:  Европейски нюзрум: Две години от инвазията на войските на Владимир Путин в Украйна

През последните години се наблюдаваха ударните темпове на нарастване на стартиралото строителство в област Пловдив. През първото тримесечие на годината, се наблюдава спад от 29,55%. Общо 126 057 кв. м жилищни площи са преминали в етап строеж, като разликата спрямо същия период на миналата година се дължи на няколко по-мащабни проекта, които частично изкривяват моментните стойности през 2021 г.

През първото тримесечие на 2022 г. са стартирали най-много жилищни площи, спрямо първите тримесечия на последните 14 години. В исторически план, кривата на започнато жилищно строителство достига своя пик през първото тримесечие на 2007 г. с общо 1 266 984 кв. м.  При съпоставяне на първите три месеца на настоящата година се вижда, че обема на започнатите площи е с едва 13% по-малък от най-активната 2007 година.  Това поражда опасения, за свръх строителство и бъдещо голямо предлагане на жилищни имоти, които не могат да бъдат усвоени от пазара.

Все пак ентусиазма при инвеститорите в жилищни сгради, може да бъде охладен, поради  войната в Украйна и негативните икономическите последици, влияещи на реализацията на строителната продукция, смятат анализаторите. Основните от тях са покачването на цените на строителните материали, намаляване на доставки им и цялостна невъзможност за планиране на инвестициите от страна на предприемачите.

Националният регистър за ново строителство и реконструкции е най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 19 години дейност в регистъра има над 20 800 проекта, близо 11 500 профила на инвеститори, 2 980 профила на проектанти, 4 700  профила на изпълнители и 930 профила на консултанти.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам