Бюлетин

Връщат картата за пътуване за една градска линия в София

Общинските съветници от Комисията по транспорт към Столичния общински съвет взеха решение за връщане на картата за пътуване за една градска линия за наземен транспорт и метро, съобщи пресцентърът на Столичния общински съвет (СОС). Оттам уточняват, че на свое заседание вчера общинските съветници са одобрили връщането на картата. Решението може да влезе в сила от 15 март след одобрението му на заседание на СОС, се посочва в съобщението.

С промени в транспортната наредба се осигурява приложението на постановлението на Министерския съвет относно компенсации на цените на превозните документи, информират от пресцентъра на СОС. С тях се намалява цената на картите за ученици и студенти от 20,00 лв. на 15,00 лв., а на докторанти от 35,00 лв. на 15,00 лв. за периода от 1 февруари 2023 г. До 31 декември 2023 г. Освен това се позволява безплатното пътуване на деца от 7 до 10-годишна възраст в градския транспорт. За периода от 1 февруари 2023 г. До 31 декември 2023 г. цената на годишната карта за всички линии е 180,00 лв.

Снимка: БТА

В съобщението се посочва, че по предложение на общинските съветници Зафир Зарков, Христиан Петров и Радослав Влахов се въвеждат и облекчения за собствениците на електромобили, като отпада изискването за издаване на стикер за безплатно паркиране. Издаденият им от КАТ зелен регистрационен номер вече ще бъде достатъчно условие за безплатно паркиране на територията на Столична община, информират от СОС. За вече регистрираните електрически автомобили не е задължителна подмяната на регистрационните номера и за тях се запазва досегашната практика и се дава възможност за подаване на заявление в ЦГМ за вписване в регистър, се посочва в съобщението.

От СОС информират още, че от средата на март ще бъде открита  нова автобусна линия за довеждащ транспорт през кв. Манастирски ливади, Павлово до трамвайно ухо Бъкстон.

Снимка: БТА

В съобщението се посочва, че е подготвено споразумение за сътрудничество между Столична община, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД, „Център за градска мобилност“ ЕАД и социални партньори, в което се предвижда увеличение на основните трудови възнаграждения на работещите в общинските транспортни дружества със 150 лева, считано от 1 март 2023 г. и със 150 лева от 1 септември 2023 г.

На 6 февруари по време на протест пред Столична община служителите на градския транспорт в София изразиха готовност за ефективна едночасова стачка в сутрешен пиков час, ако заплатите им не бъдат увеличени с 30%.

В началото на годината от Столична община обявиха нова тарифна политика, с която бяха премахнати десетте талона за пътуване и картата за една градска линия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам