Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Втората инстанция за оценката на въздействието върху околната среда се отлага до 2024 г.

Решенията на първа инстанция на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение и със стратегическа важност ще са окончателни по жалби, подадени до 1 юли 2024 г. Това гласува парламентът с приемане на промените в Закона за опазване на околната среда (ЗООС) на второ четене. Депутатите решиха още жалбите да се разглеждат от Върховния административен съд (ВАС), като производството приключва в шестмесечен срок от подаването им. Съдът обявява решението в едномесечен срок от заседанието, в което е приключило разглеждането на делото.

Като вносител Министерският съвет предлагаше възстановяване на втората инстанция. Това беше приветствано и от неправителствения сектор. В началото на април в ресорната парламентарна комисия обаче това не беше прието при гласуване на текстовете на второ четене. Мнозинството днес се обедини върху предложението на Владислав Панев (“Демократична България”) за определяне на срока за едноинстанционното обжалване до 1 юли 2024 г.

Борислав Сандов, снимка: БТА

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов приветства гласуваните в пленарната зала текстове. Мисля, че с днешното решение, беше намерен добър баланс, заяви той за БТА. По думите му от една страна се възстановява втората инстанция, а от друга – се дава “гратисен период”. Той смята за правилно и решението производствата по жалбите да са във ВАС и да приключват до шест месеца.

Промените в ЗООС целят също усъвършенстване на българското законодателство и транспонирането на европейски директиви, засягащи опазването на природата. Това ще помогне за работата по отпадането на част от наказателните процедури от Европейската комисия срещу България в областта на околната среда.

Още от Built.bg:  Доналд Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам