Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Втората линия на “Северен поток-2” ще бъде запълнена с газ до края на годината

Снимка: BTA/AP

Втората линия на “Северен поток-2” ще бъде запълнена с газ до края на 2021 година, съобщи на предновогодишно заседание шефът на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС, предаде БТА. 

Знаете, че първата линия на “Северен поток-2” вече е запълнена с газ, а втората ще е под работно налягане до края на тази година, уточни Алексей Милер.

Операторът на проекта “Норд стрийм 2” (Nord Stream-2) обяви миналата седмица, че процедурата по запълването с газ на втората тръба е започнала на 17 декември.

Ние с вас никога не сме се съмнявали, че ще построим този газопровод, подчерта Милер пред служителите на “Газпром”.

Добивът на “Газпром” през 2021 година ще е 515 милиарда кубични метра, което ще е максимален показател за компанията през последните 13 години, каза още шефът на холдинга.

Потреблението на газ в света през тази година нарасна със 150 милиарда кубични метра и “Газпром” удовлетвори това търсене с над една трета допълнително производство, заяви Милер.

Обемът на доставките на вътрешния руски пазар през 2021 година също се е увеличил – с 29,7 милиарда кубични метра спрямо миналата година.

Износът на “Газпром” за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) през 2021 година е четвъртият по обем в историята на компанията, изтъкна Милер.

Ние изпълняваме договорните си задължения за доставки в пълния им обем, надеждно и винаги в срок. Най-важното е още веднъж да подчертая, че през тази нелека година, със сериозни зимни и лени пикове, изпълнихме на 100 процента и ще продължим да изпълняваме задълженията си пред европейските компании, подчерта шефът на “Газпром”.

Още от Built.bg:  Архитектът Майкъл Грийн разкрива непознатата страна на дървото, променяща начина на мислене за строителството

Според оповестена по-рано информация “Газпром” планира да изнесе тази година 183 милиарда кубични метра газ за Европа.

Милер отбеляза, че най-голямото увеличение на доставките се пада на най-големите потребители на газ от “Газпром”. Гърция, например, ще завърши 2021 година с исторически максимум на покупките на руски газ.

От ноември доставките на газ от “Газпром” за Китай по газопровода “Силата на Сибир” надвишават с една трета дневните договорни задължения пред китайските партньори, посочи още Милер.

Междувременно от данни на платформата GSA стана известно, че “Газпром” не е резервирал мощности за транзит през Полша по газопровода “Ямал-Европа” и за петък, т.е. четвърти пореден ден.

На търг е бил предложен капацитет за 89,1 милиона кубични метра на ден, но те са останали непотърсени.

По – рано руският прзидент заяви по време на редовната си годишна пресконференция че Русия не може да бъде винена за енергийните проблеми на Европа и рекордните цени на природния газ на Стария континент.  редовната си годишна пресконференция, цитиран от Ройтерс.

По думите му енергийният концерн “Газпром” изпълнява всичките си договорености и доставя газ в уговорените количества. Компанията дори е увеличила износа, посочи Путин.

Според руския президент Европа сама е създала газовите си проблеми и сама трябва да ги разреши. Една от причините за това е фактът, че властите на континента са наложили твърде много регулации на петролните и газовите компании, които така не могат да инвестират в увеличение на добива.

Той предупреди Европа, че трябва да си гарантира дългосрочни договори за доставка.

Путин обясни освен това, че “Газпром” не е резервирал капацитет за доставка на газ по тръбата “Ямал-Европа”, тъй като нямало поръчки. Според него газът, който от три дни тече реверсивно от Германия към Полша накрая стига до Украйна.

Още от Built.bg:  Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува помощта за Украйна

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам