Бюлетин

Вторият национален протест на пътностроителните фирми

Пътностроителна техника блокира движението пред парламента. Колите пристигнаха в подкрепа на националния протест на работещите от бранша, организиран от Българската браншова камара “Пътища”. В същото време в  парламента се обсъжда проекторешението, свързано с изплащането на дължимите от държавата средства.

“Вземете единственото правилно решение в подкрепа за пътния бранш и на милионите българи, които ползват републиканската пътна мрежа”, обърна се към депутатите председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара “Пътища” Стефан Чайков и обяви край на протеста за днес.

Искам да предупредя народните представители, че ако не вземат правилното решение, ще се върнем повече и по-силни, заяви Чайков пред протестиращите в дъжда работници от пътностроителния бранш.

Пред журналисти Чайков уточни, че ако днес Народното събрание не приеме проекта на решение по казуса с разплащането на пътностроителните фирми, браншът ще премине от следващата седмица към безсрочни стачни действия. От сряда – палаткови лагери, затваряне на важни кръстовища, допълни Чайков.

Въпреки проливния дъжд в София, работниците се събраха в 9.00 ч. на протест пред сградата на парламента. Към протеста се присъедини и пътностроителна техника, както и коли на автоинструктори, които блокираха движението по бул. “Цар Освободител”.

По-късно хората се отправиха в протестно шествие към сградата на Министерския съвет, където председателят на браншовата камара напомни за личното обещание на премиера, че междуведомствената комисия ще завърши в срок своята работа и след преминаване на процедурите през Народното събрание, съгласно днешното проекторешение, което се обсъжда в парламента, фирмите ще могат да получат и останалата част от парите си.

“След малко ще се върнем обратно пред НС, за да продължим да подкрепяме народните представители в тяхното желание да осигурят безопасни условия за пътуване и се надяваме действията на държавната администрация да не доведат до това отново да си говорим през мегафоните, вместо да водим нормален институционален диалог”, каза по-рано днес Чайков по време на протеста пред Министерския съвет.

Още от Built.bg:  Пътната агенция пита българите кои участъци се нуждаят от ремонт през 2023 г.

Камарата на строителите в България призовава разрешаването на проблемите на отрасъла да не става заложник на политически игри. “Категорично подкрепяме справедливите искания на колегите от Българска браншова камара “Пътища” и протеста им с настояване държавата да се разплати с фирмите за възложените и извършени дейности”, съобщиха от организацията.

Забавяния има и по договорите за строителство, крайно време е компаниите да получат изработените средства, посочват от КСБ.

Драстично закъснява индексацията на договорите с публични възложители. Получавахме разбиране и обещания и от служебното правителство, и от настоящото редовно, но резултат няма вече дълги месеци, изтъкват от строителната организация.

От камарата подчертават, че забавянето изправя строителите пред невъзможност да работят, което води след себе си непредвидими икономически последици. За първи път от години по предварителни данни на НСИ се отчита спад в произведената строителна продукция и то сериозен.

За 2021 г. той е близо 31 на сто спрямо 2020 г. През тази година проблемите се задълбочават и данните вероятно ще са още по-тревожни, предупреждават от КСБ и допълват, че поскъпването на суровини, материали и енергоносители не е само български проблем, но в България той още не е намерил решение.

За КСБ е категорично неприемливо на индексацията да се слага таван, каквато неофициална информация достигала до тях. Това, на практика, я обезсмисля. И не съответства нито на поскъпването на материалите, нито на инфлацията. Индексацията трябва да е адекватна.

В противен случай фирмите няма да могат да покрият направените разходи по поскъпналите дейности, посочват от КСБ и допълват, че очакват в спешен порядък властта да предприеме действия за разрешаване на проблемите.

Още от Built.bg:  Пътната агенция пита българите кои участъци се нуждаят от ремонт през 2023 г.

Снимки: БТА

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам