Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Във Великобритания се провеждат парламентарни избори

Снимка: AP

На предстоящите днес избори във Великобритания не е сигурно дали премиерът Риши Сунак ще запази дори депутатското си място, пише британският в. “Гардиън”.

Ако не бъде преизбран за депутат, той би станал първият действащ премиер, отхвърлен от избирателите в собствения си район. Само 12 действащи министри са загубвали депутатските си места от 1974 г. насам.

Според изказване на самия Сунак пред негови приближени обаче, гласуването в неговия район в Йоркшир ще бъде прекалено оспорвано, че да може да предскаже резултата. През 2019 г. той спечели мястото си с 63% от гласовете.

Според активисти ниската избирателна активност на поддръжниците на торите, а не решението на избирателите да подкрепят друга партия, е най-голямата опасност за управляващите консерватори.

Докато британците гласуват, се усеща промяна, пише в. “Вашингтон пост”. Оптимизмът обаче е отделен въпрос. Лейбъристите може да успеят да дойдат на власт след 14 години в опозиция, но след това ще се окажат изправени пред редица проблеми, без да разполагат с много варианти за решаването им.

“Лейбъристите са обнадеждени, а консерваторите – мрачни, преди гласоподавателите да се произнесат в деня на изборите”, гласи заглавието на в. “Индипендънт”.

Днес уморените избиратели дават своята оценка на Консервативната партия на премиера Риши Сунак, която е на власт от 2010 година. Лявоцентристката Лейбъристка партия, ръководена от Киър Стармър, от месеци има стабилна и значителна преднина в проучванията на общественото мнение, но нейните лидери предупреждават, че изборният резултат не може да се приема за даденост, като се опасяват, че поддръжниците им може да си останат вкъщи.

“Не можем да си позволим още пет години под управлението на консерваторите. Промяната обаче ще се случи само ако гласувате за лейбъристите”, каза Стармър снощи.

Още от Built.bg:  Как премина първия дебат между Байдън и Тръмп

Дори консерваторите признаха, че лейбъристите изглежда вървят към победа. Те обаче призоваха избирателите да не дават на партията “супермнозинство”, отбелязва “Индипендънт”.

В последната си реч снощи Сунак заяви пред активисти на Консервативната партия в Хемпшир, че сър Киър Стармър би използвал евентуално “супермнозинство”, за да “промени в своя полза правилата, така че да остане на власт за цяло десетилетие”, пише британският в. Телеграф.

Проучванията на общественото мнение показват, че избирателите ще дадат на лейбъристите победа с исторически мащаби, отбелязва изданието.

В рамките на пет години британските консерватори ще са преминали два пъти през избори, определяни като “исторически”. Първите, през 2019 г., бяха исторически с мащаба на победата им. Вторите, днес, ще бъдат запомнени с невероятното им поражение, ако резултатите съвпаднат със социологическите проучвания, пише френският в. “Фигаро”.

След 14 години на власт торите ще предадат властта на лейбъристите.

За много британци резултатите на последните правителства на торите са незадоволителни. В защита на консерваторите трябва да се отбележи, че за тях обстоятелствата не бяха благоприятни: финансова криза, пандемия и инфлационна вълна, дължаща се на началото на войната в Украйна.

На фона на това Киър Стармър промени Лейбъристката партия, като започна да става символ на стабилността, пише френският в. “Паризиен”.

Син на работник, нещо рядко в британската политическа класа, той е прагматик, който е готов да работи с Доналд Тръмп и френския “Национален сбор”, ако те спечелят изборите съответно отвъд океана и отвъд Ламанша, подчертава френското издание.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам