Бюлетин

Възможно ли е течовете на синьо гориво от газопровода “Северен поток” да се дължат на саботаж?

На фона на слуховете за саботаж на газопроводите, преминаващи по дъното на Балтийско море, се появиха много въпроси, останали без отговор, за това какво може да е причинило повредата в “Северен поток-1” и “Северен поток-2”. ДПА предоставя отговори на едни от най-често задаваните въпроси, свързани с изтичането на синьо гориво от двата газопровода.

Колко трудно би било да се предизвика взрив на дъното на Балтийско море?

Извършването на взривове под вода в морето не е много сложна задача, особено ако – както в Балтийско море – не става въпрос за големи дълбочини. Военните водолази често практикуват подобен тип дейности. Морските мини например се взривяват контролирано под вода, вместо да бъдат обезвреждани.

Предполага се, че самият тръбопровод се намира на дълбочина от около 80 до 110 метра под водата, което е в обсега на т. нар. технически водолази.

На теория може да има и друг, по-автоматизиран метод за унищожаване на тръбопровода, твърдят технически експерти. Конструкцията се поддържа с помощта на дистанционно управляван почистващ робот. Ако извършителите на саботажа, които имат достъп до системата, натоварят почистващия робот с експлозиви, това ще предизвика сериозни щети по конструкцията.

Снимка: AP

Колко добре наблюдавана е територията на Балтийско море?

Балтийско море е един от най-добре наблюдаваните морски региони, особено след ескалацията на напрежението с Русия във връзка с войната в Украйна. Всички държави по неговото крайбрежие следят корабния и въздушния трафик с помощта на сензори, както и чрез по-развити технологии от германска страна. Движението на плавателните съдове във водата се проследява чрез записване на акустичната им сигнатура и сравняването ѝ с база данни. Военноморските сили използват тази информация, за да създадат “карта на подводното състояния”. Това обаче не дава пълна картина и има своите ограничения, когато става на въпрос например за наблюдение на вражески подводници.

Още от Built.bg:  Евростат: Вносът на енергийни продукти в ЕС продължава да спада през второто тримесечие

Колко време би отнело разследването?

Не е възможно да се направи задълбочена експертиза на момента, тъй като изтичащият от тръбопровода газ, съставен предимно от метан, предизвика много мехурчета и турбуленция под водата. Министерството на отбрана на Дания заяви, че очаква да минат между една и две седмици, докато изследването на течовете на 80 метра под повърхността бъде възможно.

Създадена е зона с ограничен достъп около местата, където газът е изтекъл.

“В момента никой не може да каже със сигурност каква е ситуацията там долу, но структурната цялост на газопровода трябва да е сериозно засегната”, заяви говорителят на “Северен поток-2” АД Улрих Лисек.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам