Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Възстановена е работата на конкурсните комисии в АПИ по процедурите за поддържане на републиканските пътища

Construction Road Asphalt Work  - suwichan / Pixabay

Пътната безопасност и подобряването на състоянието на пътищата е основен приоритет за Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза служебният министър Виолета Коритарова на среща с представители на ръководството на Европейския център за транспортни политики, съобщиха от ведомството. В нея участваха заместник-министърът на регионалното развитие Юра Йорданова-Витанова, началникът на кабинета Кирил Габеров, инж. Стоян Николов от Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и експерти.

Инж. Коритарова съобщи, че е възстановена работата на конкурсните комисии в АПИ по процедурите за поддържане на републиканските пътища, след като компетентните органи са отхвърлили мотивите за спирането им. “Не можем да си позволим губене на повече време, всички виждаме как състоянието на пътищата от ден на ден се влошава заради липсата на текущо поддържане през последните години”, категорична бе тя.

Председателят на сдружението Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура. И даде пример с лошото състояние на някои пътища в Софийска област заради започнати, но изоставени ремонти. В отговор инж. Стоян Николов информира, че предстои сключване на договори с избраните изпълнители за областите, за които няма жалби. Предстои такъв договор да бъде подписан за Софийска област.

Министър Коритарова коментира, че за доброто състояние на пътищата значение имат и изискванията към тях. За целта държавната администрация и неправителствения сектор трябва да работят заедно за защита на обществения интерес.

На срещата стана известно, че предстои актуализиране на състава и прецизиране на правилата за работа на работната група за актуализация на Наредба № 2 за сигнализация на пътищата с пътна маркировка. Основната ѝ задача ще бъде да се преценят най-спешните промени, които трябва да бъдат направени в нормативния акт.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

Около 5500 километра от републиканската пътна мрежа на страната са за основен ремонт. Това са над 25 процента от нея, каза през втората половина на март по време на парламентарния контрол предишният министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам