Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Възстановяват старинния театър “Лопе де Вега”

Снимка: info.valladolid.es

В испанския град Валядолид започна реставрацията на старинния театър, който носи името на драматурга Лопе де Вега, съобщи в. “Паис”.

Културната институция е затворена fj 18 години, преди да започнат възстановителните работи.  “Трябва да приспособим този театър от 19-и век към действителността на 21-и век, като подобрим разположението на зрителските места, обновим стълбищата и коридорите и разширим аварийните изходи. Сред необходимите дейности е и възстановяването на дървените конструкции, повредени от дървояди”, казва архитектът Мануел Саравия, цитиран от вестника.

Реставраторите планират да приключат цялата работа за две години, за да може театърът да бъде домакин на ежегодния международен филмов фестивал във Валядолид.

Пустеещата от 2004 т. културна институция е закупена от общината за 2 милиона евро.

Театърът, построен по проект на архитекта Херонимо де ла Гандара във Валядолид на улица “Мария де Молина”, е открит през 1846 г. и е кръстен на видния испански драматург, поет и прозаик Лопе де Вега (1562-1635).

Последният опит за “възраждане” на културното средище е направен през 2004 г., когато част от помещенията са преустроени в частни офиси и киносалон. През април 2006 г. местна банка купува помещенията за 7 милиона евро. Изчислено е, че за реставрацията на театър ще е необходима приблизително същата голяма сума, поради което проектът е отложен.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам