Бюлетин

Възстановяват летището край Русе за 2,6 млн. лева

Държавата ще отпусне 2,6 млн. лева на община Русе за възстановяване на летището край града. Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от кметството в града.

Средствата ще бъдат използвани за нова периметрова ограда, ремонт на пистата за излитане и кацане, такси за лицензиране, летищна метеорологична станция, закупуване на системите за авиационна сигурност и обучение на персонала за работа с тях.

Общинската управа припомня, че решението идва броени дни, след като министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и кметът на Русе Пенчо Милков организираха обществено обсъждане по тази тема в крайдунавския град.

От кметството обясняват, че от няколко месеца се работи активно летището да отвори врати за вътрешни полети по направлението от Русе до София и обратно. Те ще се осъществяват от авиокомпания “Гъливеър”, която е заявила официално намерението си.

За мащабния проект е сформирана и работна група от висококвалифицирани експерти във въздухоплавателната сфера – Дойчин Ангелов и Антони Търницов, които са привлечени като консултанти на община Русе. С тяхна помощ е извършен предварителен финансов и технически анализ за състоянието и готовността на летището.

Отделно, организираното анкетно проучване сред жителите на региона е показало голям интерес към полетите.
От местната управа информират, че покривът и някои от помещенията в сградата на летището вече са ремонтирани с общински средства.

Ресорният министър дава и още инфраструктурни обещания – четири моста на Дунав и три тунела под Стара планина ще залегнат в обновяването на пътната карта за транснационалната и националната политика за всички видове транспорт. Това съобщава министърът на транспорта Николай Събев в интервю за “24 часа”.

Още от Built.bg:  Чуждият бизнес плавно, но все по-бързо се изтегля от Китай

Министърът казва, че ще започнат геоложки и предпроектни проучвания на възможните потенциални места, където би трябвало да има мостове по река Дунав. Тунелите през Стара планина ще са три – “Шипка”, “Петрохан” и един на изток.

“Трябва да имаме възможност по-лесно да се събират потоците на Южна и Северна България и да търсим по-късите транспортни пътища, защото това са разходи и най-вече време”, подчертава Събев и заявява, че министерствата на транспорта и на регионалното развитие са решени да празнуват Съединението на България от гледна точка на транспорта.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам