Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Възстановяват летището край Русе за 2,6 млн. лева

Държавата ще отпусне 2,6 млн. лева на община Русе за възстановяване на летището край града. Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от кметството в града.

Средствата ще бъдат използвани за нова периметрова ограда, ремонт на пистата за излитане и кацане, такси за лицензиране, летищна метеорологична станция, закупуване на системите за авиационна сигурност и обучение на персонала за работа с тях.

Общинската управа припомня, че решението идва броени дни, след като министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и кметът на Русе Пенчо Милков организираха обществено обсъждане по тази тема в крайдунавския град.

От кметството обясняват, че от няколко месеца се работи активно летището да отвори врати за вътрешни полети по направлението от Русе до София и обратно. Те ще се осъществяват от авиокомпания “Гъливеър”, която е заявила официално намерението си.

За мащабния проект е сформирана и работна група от висококвалифицирани експерти във въздухоплавателната сфера – Дойчин Ангелов и Антони Търницов, които са привлечени като консултанти на община Русе. С тяхна помощ е извършен предварителен финансов и технически анализ за състоянието и готовността на летището.

Отделно, организираното анкетно проучване сред жителите на региона е показало голям интерес към полетите.
От местната управа информират, че покривът и някои от помещенията в сградата на летището вече са ремонтирани с общински средства.

Ресорният министър дава и още инфраструктурни обещания – четири моста на Дунав и три тунела под Стара планина ще залегнат в обновяването на пътната карта за транснационалната и националната политика за всички видове транспорт. Това съобщава министърът на транспорта Николай Събев в интервю за “24 часа”.

Още от Built.bg:  Ремонтът на Дунав мост при Русе започва през юли и ще продължи 2 години

Министърът казва, че ще започнат геоложки и предпроектни проучвания на възможните потенциални места, където би трябвало да има мостове по река Дунав. Тунелите през Стара планина ще са три – “Шипка”, “Петрохан” и един на изток.

“Трябва да имаме възможност по-лесно да се събират потоците на Южна и Северна България и да търсим по-късите транспортни пътища, защото това са разходи и най-вече време”, подчертава Събев и заявява, че министерствата на транспорта и на регионалното развитие са решени да празнуват Съединението на България от гледна точка на транспорта.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам