Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Херо Мустафа: Корупцията остава сериозен проблем, най-добрата защита срещу това е силна съдебна власт

Корупцията остава сериозен проблем, бих казала, че най-добрата защита срещу корупцията е силна съдебна власт. Това каза посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в интервю за „120 минути“ на бТВ. Затова е от огромно значение съдебната реформа, добави тя.

Имате в момента в парламента законодателни текстове, които се изискват от Европейския фонд за възстановяване и устойчивост. Част от тези текстове са законопроекти от 2009 г. Има законопроекти, експерти, които са ги преглеждали, дори Европейската комисия и Венецианската комисия са давали препоръки как да бъде реформирана главната прокуратура, коментира Мустафа.

Според нея е време тези съдебни реформи, тези законодателни текстове, „не само да бъдат одобрени, но да бъдат приложени в цялост, а не само избирателно“. Това са важни реформи, необходими, за да се преодолее тази корупция. Знам, че е много важна тема за българските граждани, добави посланикът на САЩ.

Херо Мустафа, снимка: БТА

По думите и, ако има политическа воля, има и начин. Ако тя липсва, ще получавате оправдания, пречки. Бих казала, че дори този парламент има възможността да приеме тези законодателни текстове, допълни Херо Мустафа.

Относно наложените санкции на български лица по закона „Магнитски“, тя каза, че САЩ стоят зад санкциите, които са наложили. Те са само един способ от много усилия, по които работим заедно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона.

.Според нея съдебната реформа може да бъде направена само от българи. Истинската реформа ще се случи единствено и само, когато има реформа и изпълнение и в съдебния сектор, и в прокуратурата, посочи тя.

По думите ѝ България е абсолютно надежден съюзник в НАТО. Не само, че България изпрати военна подкрепа на Украйна, но и медицинска помощ, генератори, освен това помага на бежанците, дошли тук, домакин е на бойна група на НАТО, засили ученията и обученията. Гордея се, че сме заедно с вас в този съюз и твърдо вярвам, че България е надежден партньор, коментира Херо Мустафа.

Още от Built.bg:  Енергийният министър: Категорично имаме нужда от новата мощност на АЕЦ "Козлодуй"

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам