Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Хиляди блокираха пътища и мостове в Сърбия в екопротест

СНИМКИ: BTA/AP

Сърбите са недоволни от два нови закона, които според еколозите ще позволят на чуждестранни компании да експлоатират местни ресурси.

Правителството на Сърбия предложи минерални ресурси на китайската компания за добив на мед Zijin и минния гигант Rio Tinto. Това според местните зелени ще замърси земята и водата в районите на мините.

Хиляди се събраха на главния мост в столицата Белград, скандирайки: “Спрете инвеститорите, спасете природата”, “Ние не подаряваме сръбската природа” и “За земята, водата и въздуха”. Протестът доведе и до пътни блокади в цяла Сърбия.

Въпрекич че Rio Tinto обеща да се придържа към всички вътрешни и европейски екологични стандарти, еколозите твърдят, че планираната литиева мина на стойност 2.4 милиарда долара ще замърси необратимо питейната вода в района.

Недоволството е и срещу приетия миналия месец закон за референдума, който ще затрудни протестите на хората срещу замърсяващи проекти, както и от новия закон за отчуждаване, който улеснява държавата да придобие частна земя.

Президентът Александър Вучич в Instagram публикува снимка от село Горне Неделице, където Rio Tinto вече е започнала да купува земя за бъдещия си литиев проект. Той уверява, че след като проверката за екологичен ефект от проекта приключи, ще свика референдум, за да позволи на хората да решат дали проектът трябва да бъде осъществен. “Всичко, което построим днес, оставяме на нашите деца”, написа Вучич в Instagram.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам