Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Хотелът с много имена

Автор: Built.bg

В годините този хотел е сменял няколко пъти името си – „Витоша Ню Отани“, „Кемпински-Зографски“, сега „Маринела“. Но винаги е бил познат и с име, което не е носил официално – Японският. Причината е в азиатската нишка на уникалната история за самата идея за проектирането и строежа му.

Всичко започва през 1973 г., с командировка до Япония на Станиш Бонев, зам.-председател на Министерския съвет, По време на 15-дневна опознавателна командировка в страната на изгряващото слънце Бонев спи в хотел, който силно го впечатлява като архитектура, комуникации и обслужване.

Казва се „Ню Отани“. Когато се връща в София предлага такъв хотел да се построи и у нас. „Така се роди идеята за хотел „Витоша Ню Отани“ в кв. Лозенец“, разказва Бонев в книгата си „Времето, в което живях и хората, с които работих“. За изграждането му държавата тегли кредит от 24 млн. долара.

Периодът съвпада и с най-активните години на комуникация между България и Япония. Именно тогава Людмила Живкова застава начело на културната политика на страната ни и посещава Япония за световното изложение „Експо 70“. Така през следващите години интересът към „японското икономическо чудо“ прераства в политика, според която страната на изгряващото слънце е наш стратегически партньор отвъд „желязната завеса“.

Хотелът е проектиран от легендарния японски архитект Кишо Курокава, това е една от първите му сгради. Първата копка е направена през 1975 г., а строителството продължава по-малко от 4 години. Смята се, че при проектирането архитектът се съобразява с българското Възраждане и архитектура от Копривщица и Пловдив. Стилът му следва запазването на естествените цветове на материалите, използвани при строежа.

Има няколко истории за Курокава, които се разказват и до днес. Когато виждат проекта от  българска страна забелязват, че не е предвидено вътрешно стълбище. Българите поставят въпроса пред архитекта, който учудено отговаря, че няма нужда от стълбище, защото има асансьори. Българите го питат притеснено какво ще стане, ако спре токът, а Курокава стъписано отговаря: „Как така ще спре токът?“. Все пак японецът променя плановете и включва стълбище.

Още от Built.bg:  Световният ден на свободния печат: Георги Марков в музея на журналистиката в Арлингтън

Другата известна случка е, че при зидането на вътрешна стена архитектът минава и не харесва работата на българските работници. Иска от тях да я преправят. Скоро се връща и пак не е доволен от резултата. Тогава японецът взривява стената, заявявайки на работниците да я изградят наново, както трябва, но този път с техни собствени средства.

Строителството е дело на „Техноекспортстрой“, персоналът е изцяло български, но управлението е поверено на японската верига „Ню Отани“, които следят за качеството. Строежът минава на два етапа – първият включва хотелската част, подземните гаражи и спортния комплекс, а 2-3 години след откриването са направени тенис кортове и паркинг под тях. Въпреки 90-метровата височина не са забивани пилони, а основите са с фундаментни плочи по японска технология.

Архитектът Курокава на няколко пъти посещава обекта. Впечатлен е от изпълнението на каменните зидарии. Там е използван врачански камък. Фоайетата са облицовани с бял мрамор, внос от Гърция, а фасадата е с керамични панели, каквито за първи път са използвани в България. На строежа работят два крана, като единият е толкова висок, че за разглобяването му е използван хеликоптер. Има огромен наплив от строители, които искат да участват в градежа на хотела. Причината е да имат опит по такъв обект, за да ги вземат на работа после в чужбина.

Хотелът е завършен през 1979 г. Откриването е на 24 май. По същото време Людмила Живкова дава началото на голяма изложба в Япония, посветена на тракийското изкуство и култура по българските земи. А през октомври същата година у нас гостува японският престолонаследник принц Акихито заедно с принцеса Мичико.

Още от Built.bg:  Преди 30 години: Кралица Елизабет Втора откри тунела под Ламанша

Първото име на хотела, „Витоша Ню Отани“, идва не само от японската верига, но и от факта, че като част от комплекса е построено точно копие на 400-годишната японска градина в главния хотел на веригата в Токио. Дълги години в японския ресторант единствено у нас се предлага уиски „Сънтори голд“ и бира „Сапоро“, а главният готвач е японец. Японският посланик се храни почти всекидневни там.

Пет звездният хотел не е по джоба на всеки – кафето в лоби бара струвало 8 долара, а най-евтиното уиски в бар „Панорама“ на върха на сградата също било толкова. По-платежоспособните българи отскачали на пазар до първия у нас италиански магазин „Бенетон“ и бижутерското ателие „Голд койн“. А в култовия нощен бар-вариете „Амбасадор“ овациите събирали Йорданка Христова, Татяна Лолова и други от най-нашумелите ни звезди.

Мястото на хотела също не е избрано случайно – това е една от най-високите точки в града, разположен е едновременно в сърцето на столицата и в една от най-зелените зони. Кварталът е елитен. Хотелът разполага c 440 стаи и апартаменти, включително и най-големия президентски апартамент в София.

Мега проектът се развива в концепцията „Град в Града“ – обектът предлага няколко ресторанта, бар и нощни заведения, най-големия хотелски закрит плувен басейн в столицата, най-мащабната хотелска мултифункционална зала, която предлага 1100 кв.м закрита конферентна и банкена площ.

В началото на 90-те години веригата „Ню Отани“ се оттегля от управлението. „Витоша Ню Отани“ е сред първите приватизирани градски хотели. Купува го милионерът Иван Зографски, натрупал състоянието си от хотелиерство в Германия. Цената е 65 млн. марки, но реално Зографски плаща в пъти по-малко, защото по-голямата част от сумата се покрива с брейди облигации. В средата на 90-те години хотелът действа за кратко като част от веригата „Интерконтинентал“. През 1997 г. Иван Зографски сключва договора с веригата „Кемпински“, която дава тогавашното име.

Още от Built.bg:  "Жестокият път": Историята на четиримата български алпинисти, които покоряват връх Еверест в Хималаите

В по-ново време хотел „Маринела“ претърпя няколко преустройства. От месец декември 2017-та година са пуснати най-новите стаи, наречени „Премиум“. Те съчетават технология, комфорт и дизайн. Проектът за тяхното реновиране е одобрен от Акира Кумозава, изпълнителен директор на архитектската къща и асоциация „Кишо Курокава“, компанията проектирала и участвала в изграждането на хотела през 70-те години.

Политици и звезди от цял свят са отсядали в хотела – списъкът е безкраен и включва имена като Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Том Джоунс, Джина Лолобриджида, Роксет, Андреа Бочели и много други. Не липсват и куриози – през 1993 г. гост е германският канцлер Хелмут Кол, за когото е направено специално легло. Част от визитата е и Ангела Меркел. А Мехмет Али Агджа, стрелял по папа Йоан Павел Втори, признава в показанията си пред турски съд, че в стая 911 на хотела е получил фалшивия паспорт, с който по-късно е заловен на площад „Свети Петър“ в Рим.

Източник: Хотел “Маринела”

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам