Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Япония иска от ОАЕ да увеличат доставките на петрол в отговор на увеличаващите се цени

Японският външен министър Йошимаса Хаяши призова Обединените арабски емирства (ОАЕ) да увеличат доставките на петрол на фона на скока в цените на суровината. Това стана на среща между японския министър Хаяши и неговият колега от ОАЕ шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян, предаде Киодо.

Япония е обезпокоена от рязкото поскъпване на петрола напоследък и се надява, че ОАЕ ще играят роля за стабилизирането на пазара, каза Хаяши по време на разговорите в Абу Даби, съобщи японското външно министерство.

“Надяваме се на повече доставки на суров петрол и на принос за стабилизирането на пазара чрез осигуряване на производствен капацитет”, отбеляза Хаяши.

Снимка: AP

Като основни износители на петрол за Япония, ОАЕ изразиха намерението си да задълбочат координацията между двете страни, а външното министерство на емирствата добави, че “отношенията с Япония като стратегически партньор са непоклатими”.

По-рано този месец японският премиер Фумио Кишида също призова ОАЕ към “проактивен принос”  за стабилизиране на пазарите на суров петрол в телефонен разговор с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

Многократните международни призиви подчертават притесненията на Япония относно ефекта от по-високите цени на петрола в деликатен момент, когато Токио се стреми да върне икономиката си към стабилен растеж след резкият икономически спад, причинен от пандемията на коронавирус в страната.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам