Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Япония налива в икономиката си близо 79 трилиона йени

Кабинетът на японския премиер Фумио Кишида одобри днес пакет от икономически стимули за рекордните 55,7 трилиона йени (430 милиарда евро; 490 милиарда долара), за да се справи с продължителните последици от пандемията от коронавирус.

Пакетът е на стойност 78,9 трилиона йени, като се включат и инвестициите от частния сектор (23,2 трилиона йени), и съдържа някои от приоритетните политики на Кишида, като например намаляване на разликата в доходите чрез повишаване на заплатите и гарантиране на интересите на икономическата сигурност на нацията, съобщи Киодо.

Средствата в пакета превишиха почти двойно очакванията на икономистите.
Този набор от мерки, свързани с пандемията, ще е достатъчен, за да успокои японското население и да му възвърне надеждата, заяви по-рано днес Кишида пред местни телевизии.

Планът за възстановяване – първият в Япония от края на 2020 година и третият от началото на пандемията – включва и пари, отделени за предишни пакети, които не са били използвани до този момент, уточни АФП.
Ройтерс обобщава основните положения в проекта:

Ключови компоненти и финансиране

Пакетът има четири стълба: 22,1 трилиона йени за увеличаване на капацитета на болничните легла и медицинско оборудване; 9,2 трилиона йени за ваксинационния процес и други стъпки за подготовка за следваща вълна на пандемията; 19,8 трилиона йени за изплащане на домакинствата и субсидия за увеличаване на местното производство на чипове; и 4,6 трилиона йени за обществени дейности и проекти за помощи при бедствия.

От общите разходи за 55,7 трилиона йени, 31,9 трилиона йени ще бъдат финансирани от допълнителния бюджет, който ще бъде внесен в парламента тази година. Останалата част ще е заложена в държавния бюджет за идната година.
Освен емитирането на дълг правителството ще използва и 4,5 трилиона йени от предишните пакети за справяне с пандемията, които не са били използвани досега.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

Контрамерки срещу Ковид-19

Правителството ще изплати до 2,5 милиона йени на всяка по-малка компания, чиито продажби са се понижили заради пандемията, и удължава до идния март подкрепата чрез гарантирани от държавата заеми.

Семействата с деца на възраст до 18 години ще получат пари в брой и купони за потребление на обща стойност 100 000 йени на дете по схема, която определя таван на годишните доходи от 9,6 милиона йени. Това ще струва на правителството около 2 трилиона йени.

Япония ще възобнови кампанията с отстъпки за промотиране на местния туризъм още през януари, за да подпомогне хотели и авиокомпании, засегнати от пандемията.

Други разходи

Правителството ще субсидира петролните рафинерии с надеждата да сложи таван на цената на едро на бензина и на горивата, за да смекчи удара върху домакинствата от нарастващите цени на петрола.

Япония планира рекордните 770 милиарда йени за отбрана в допълнителния бюджет на фона на опасенията за китайските военни сили, позиционирани в спорното Източнокитайско море.

Стратегия за растеж

Правителството ще създаде за университетите фонд от 10 трилиона йени, които да бъдат използвани за технологични и научни проучвания.

Ще бъдат отделени и 500 трилиона йени за строителство на местни заводи за чипове и укрепване на веригите за доставки. Кабинетът се стреми да стимулира частни инвестиции в производството на акумулаторни батерии.

Правителството се ангажира да увеличи данъчните облекчения, за да насърчи компаниите да вдигнат заплатите на работниците, и ще увеличи определените от държавата възнаграждения за медицински сестри, социални работници и персонал в домове за стари хора.

Япония ще създаде фонд за зелени иновации и ще продължи с регулаторната реформа, за да постигне въглеродна неутралност през 2050 година.
Ще бъдат субсидирани покупките на електромобили и ще бъде насърчавано развитието на инфраструктура, включваща пунктове за зареждане на електрически и водородни превозни средства.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

Правителството ще се стреми да създаде “дигитални” градове, в които технологията ще направи работния процес по-гъвкав, и ще развие местни 5Джи (5G) мрежи, центрове за данни и мрежи за доставка с дронове.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам