Бюлетин

Юлиян Попов: Освен да пести, консумира и произвежда, сградата може и да съхранява енергия

Снимка: БТА

Освен да пести, консумира и произвежда, сградата може и да съхранява енергия. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в началото на Форума за устойчиво развитие, който се провежда в София като част от Световната седмица на зеленото строителство.

Освен да съхранява енергия, може и да играе важна роля в енергийната система в търговията и балансирането на енергия. Когато започнем да гледаме на сградата по този начин, ще разберем, че тя от един консуматор се превръща в енергиен център, коментира министърът.

Според него подходът към сградите, че те просто трябва да харчат по-малко енергия, е разумен, но не е достатъчен. Сградите вече започват да играят много активна роля в енергийната ни система, каза още Попов.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, председателят на Български съвет за устойчиво развитие Адина Уелш. Снимка: БТА

Много ми се иска да видим в България този подход към сградата, който ще реши не само проблемите на сградите, чистия въздух и разходите за енергия, но може да започне да решава проблемите въобще на енергийната система на България. И не само на България, защото се намираме в напълно интегриран международен пазар, коментира Юлиян Попов. Бързо се движим към електрификация на енергийната система. Едва ли ще стигнем 100 % електрификация на всичко, но сега около 20 % от енергийния поток е електричество, сигурно ще стигнем до 50-60 %, а може и повече, смята той.

Според министъра това, че не сме се газифицирали сега е голямо предимство. По думите му държави като Австрия, Германия и Великобритания изразходват милиарди и полагат огромни усилия, за да дегазифицират техния сграден сектор. България е в добра позиция с 3-4 % директна газификация да премине към по-модерно електрифицирано отопление и енергийно захранване на сградите, каза още Попов.

Още от Built.bg:  Ще има ли бюджет за 2024

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам